Bağışlama sözleşmeleri
Donatian contracts
  1. Tez No: 441522
  2. Yazar: EZGİ KUTLUAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAMLA GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılıksız Kazandırma, Bağışlama Sözleşmeleri, Bağış Sebebi, Yüklemeli Bağışlama, Koşullu Bağışlama, Unreciprocated Enrichment, Donation Contracts, Causa Donandi, Onerous Donation, Conditional Donation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bağışlama sözleşmeleri, sağlar arası karşılıksız kazandırmalar arasında yer alıp değişik görünümlerde ortaya çıkabilir. Çok değişik saiklerle yapılabilseler de hukuki sebepleri, her zaman bağış sebebidir (causa donandi). Taraflardan birinin hiç bir karşılık beklemeksizin diğer tarafa malvarlıksal menfaat sağladığı bu sözleşmelerin geçerliliği şekle bağlanmış ve bağışlayanın sorumluluğu hafifletilmiştir. Hatta çeşitli koşullar altında bağışlama sözünden dönülmesi veya ifası yapılmış kazandırmanın geri istenebilmesi bile mümkün kılınmıştır. Malvarlığını karşılıksız olarak yük altına sokmuş veya eksiltmiş olan bağışlayanı korumak için getirilen bu düzenlemelerin belli bazı sağlar arası karşılıksız kazandırmalar bakımından uygulanması ise, âdil görülmediği için bu tür kazandırmalar açıkça bağışlama sözleşmelerinin kapsamı dışında değerlendirilmiştir. Kişiler bağışlama sözleşmelerine çoğu zaman alacaklılarından, eşlerinden, saklı paylı mirasçılarından mal kaçırmak için başvurur. Hukuk düzeni onların saiki ile kural olarak ilgilenmediği için bu kazandırmalar da geçerlidir; ama bir bağışlama böyle bir saikle yapılırsa, çeşitli koşulların varlığı halinde bağışlamanın iptali veya tenkisi gündeme gelebilecektir.
Özet (Çeviri)
Donation contracts, as a subcategory of unreciprocated enrichments inter vivos, may emerge in different forms. Even though the motives behind these may vary immensely, the intention is always legally recognized as the donation cause (causa donandi). The validity of the agreements, in which one of the parties grants their assets to enrich without expecting any consideration in return, is set to depend on a proper definite form and the liability of the donor is mitigated. Furthermore, under various circumstances, even revoking the donation contract or reclaiming the performed acquisition is possible. Since applying these regulations, which are issued to protect donors whose assets are burdened or diminished without any consideration, is regarded unfair in certain cases of unrequited enrichments inter vivos; these kinds of enrichments are particularly excluded from the scope of donation contracts. Individuals often enter into a donation contracts to shelter their assets from obligees, spouses or inheritors with reserved shares. Because the law is not concerned with their motives as a rule, these enrichments are legitimate. If the donation, however, is made with such a motive; rescission or reduction of the contract should be considered contingent upon presence of certain conditions.