Sosyal tecrit ve damgalamanın suça yansımaları: Akşehir örneği
Reflections of social isolation and stigma on crime: The case of Akşehir
- Tez No: 839293
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: damgalama, etiketleme, sosyal dışlama, sosyal tecrit, suç, stigma, labeling, socialexclusion, socialisolation, crime
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Suç ve suçlulukla ilgili teorilerde modern zamanda ön plana çıkan görüşler toplum-suçlu ilişkisini incelemektedir. Bu kapsamda damgalama ve etiketleme kuramları suç olgusunun toplum tarafından şekillendiğini iddia etmektedir. Suçlu olarak etiketlenen bireylerin suça yöneliminin arttığı bilinmektedir. Ayrıca kültürel ve mekansal olarak dışlanan toplumlarda hâkim kültüre bir başkaldırı hareketi olarak suç eyleminde bulunma görülmektedir. Bu çalışmada kültürel çatışmanın suç üzerindeki etkisi Konya'nın Akşehir ilçesi üzerinden incelenmiştir. İlçenin yerli halkı ile göç ile Yunak köylerinden gelen halkı arasında çatışmanın birçok sosyal probleme yol açtığı dikkat çekmektedir. Kültürel dayanışmanın olmayışı, ekonomik alanlarda güç kullanımının hakim oluşu, evlilik- cenaze gibi toplumsal ritüellerde ayrışmanın varlığı bunlara örnektir. En önemli sosyal sorun suç alanında kendini göstermektedir. Bu bağlamda genel algı göç eden konumundaki bireylerin potansiyel suçlu olduğu yönündedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda“sosyal etiketleme”,“damgalama”,“sosyal tecrit”kuramları teorik zemin olarak kabul edilecektir. Kültürel çatışmanın suç işleme eğilimine etkisi incelenecektir. Çalışmanın temel sorusu“Göç ile gelen topluluklar suça eğilimli olduğu için mi ayrışıyor? Yoksa ayrıştırıldığı için mi suça yöneliyor?”şeklindedir. Aşağı köylü/yerli ayrımında sosyal sorunlar ve bilhassa suça yönelimin nedenleri incelemeye alınacaktır. Çalışma konusu bakımından nitel yöntemler ile değer, kimlik, sosyal dışlanma, etiketleme gibi olgular ele alınacaktır. Nicel yöntemin ise araştırmaya katkısı veri noktasında olacaktır. Nitekim çalışmanın ana teması olan suç olgusu somut verilerle desteklenebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The views that come to the fore in modern times in theories about crime and criminality examine the society-criminal relationship. In this context, stigma and labeling theories claim that the phenomenon of crime is shaped by society. It is known that individuals labeled as criminals increase their tendency towards crime. In addition, in societies that are culturally and spatially excluded, committing criminal acts is seen as an act of rebellion against the dominant culture. In this study, the effect of cultural conflict on crime was examined in Akşehir district of Konya. It is noteworthy that the conflict between the indigenous people of the district and the people who migrated from the Greek villages caused many social problems. The lack of cultural solidarity, the dominance of the use of force in economic areas, and the existence of separation in social rituals such as marriage and funerals are examples of these. The most important social problem manifests itself in the field of crime. In this context, the general perception is that individuals who migrate are potential criminals. For the purpose of the study, the theories of“social labeling”,“stigma”and“social isolation”will be accepted as theoretical basis. The effect of cultural conflict on the tendency to commit crime will be examined. The main question of the study is“Are immigrant communities segregated because they are prone to crime?”Or does he turn to crime because he is separated? It is in the form. Social problems in the low peasant/native distinction and especially the reasons for the tendency towards crime will be examined. In terms of the subject of the study, phenomena such as value, identity, social exclusion and labeling will be discussed with qualitative methods. The contribution of the quantitative method to the research will be at the data point. As a matter of fact, the phenomenon of crime, which is the main theme of the study, can be supported by concrete data.