A stagnation aware cooperative breakout local search algorithm for the quadratic assignment problem on a multi-core architecture
Çok çekirdekli bir mimari üzerinde karesel atama problemi için iş birliği yapan durgunluk bilinçli yerel arama kaçış algoritması
  1. Tez No: 442122
  2. Yazar: YAĞMUR AKSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Karesel Atama Problemi, BLS-OpenMP-QAP, BLS, OpenMP, En iyileme, Quadratic Assignment Problem, BLS-OpenMP-QAP, BLS, OpenMP, Optimization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Karesel Atama Problemi (KAP) çeşitli gerçek hayat uygulamalaryla birlikte en zorlu çözümü polinom zamanl olmayan (NP) kombinatoriyal en iyileme problemlerinden biridir. Yerleşim tasarım, zaman planlamas ve havaalanndaki uçaklara kaplarn atanmas KAP'n ilgi çekici uygulamalarndan bazlardr. Bu tezde, KAP problem örneklerinin daha önce aranan permütasyonlarnn benzerlik kontrolü için uyarlanm³ Levenshtein uzaklk ölçüsünü kullanarak yeni bir yerel arama sezgiseli olan yerel arama kaç³ (BLS) algoritmasnn yeteklerini geliştirdik. Buna ek olarak, önerilen algoritma, BLS-OpenMP-QAP(Karesel Atama Problemi için Açk Çoklu-³leme ile Yerel Arama Kaç³ Algoritmas), OpenMP proglama yaklaşmn kullanan güncel çok çekirdekli mimarilerin eş zamanlı hesaplama yaklaşım kullanr. KAP'n en iyi çözümü için durgunluk bilinçli arama çeşitli yörüngeleriyle birtakım çekirdekler üzerinde daha önce tesvi pit edilen yerel en iyinin benzerliği göz önüne alınarak eş zamanlı olarak çalıştırılır. Arama alanının keşfi başlangıç noktalarn akllca seçerek ve i³lemcilerin/i³ parçacıklarnın says kadar uygunluk de§erlendirmelerini hzlandrarak geliştirilir. BLS-OpenMp-QAP algoritmas KAP kütüphanesi setindeki 59 problem örne§i üzerinde çalıştrıldı ve sonuçlar örneklerden 57 tanesini tam olarak çözebildi §ini gösterdi. Algoritma için ortalamada toplam sapma 0.019% olarak elde edildi, böylece literatürdeki en iyi algoritmalar arasnda oldu§u bildirilebilir.
Özet (Çeviri)
The quadratic assignment problem (QAP) is one of the most challenging NPHard combinatorial optimization problems with its several real life applications. Layout design, scheduling, and assigning gates to planes at an airport are some of the interesting applications of the QAP. In this thesis, we improve the talents of a recent local search heuristic Breakout Local Search Algorithm (BLS) by using adapted Levenshtein Distance metric for similarity checking of the previously explored permutations of the QAP problem instances. In addition to this, the proposed algorithm, BLS-OpenMP-QAP (Breakout Local Search Algorithm with Open Multi-Processing for Quadratic Assignment Problem), makes use of the parallel computation paradigm of the contemporary multi-core architectures using OpenMP programming paradigm. The stagnation-aware search for the (near-)optimal solution of the QAP is executed concurrently on several cores with diversied trajectories while considering the similarity of the already dev tected local optima. The exploration of the search space is improved by selecting the starting points intelligently and speeding-up the tness evaluations as many as the number of the processors/threads. The BLS-OpenMP-QAP algorithm is executed on 59 problem instances of the QAP library benchmark and the results shows that it is able to solve 57 of the instances exactly. The overall deviation for the algorithm is obtained as 0.019% on the average; therefore, it can be reported to be among the best algorithms in the literature.