Akdeniz bölgesindeki Capoeta erhani, C. pestai, C. mauricii türlerinin helmint parazitlerinin biyoçeşitliliğinin araştırılması
Investigation of biodiversity of helminth parasites of Capoeta erhani, C. pestai, C. mauricii in Mediterranean region
- Tez No: 442850
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KUBİLAY
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Capoeta erhani, Capoeta pestai, Capoeta mauricii, Helminth parasites
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırma 2013-2014 yıllarında mevsimsel olarak Akdeniz Bölgesindeki endemik Capoeta erhani, Capoeta pestai ve Capoeta mauricii balık türlerindeki helmint grubu parazitlerin tespiti için yapılmıştır. C. erhani K. Maraş/Menzelet Baraj gölünden; C. pestai Eğirdir Gölü civarındaki Çayköy kaynağından ve C. mauricii ise Beyşehir gölünü besleyen Sarıöz kaynağından farklı yöntemlerle avlanmıştır. Avlanılan balıkların öncelikle boy, ağırlık, yaş ve cinsiyetleri belirlenmiştir. Daha sonra iç ve dış bakıları yapılmıştır. C. erhani'den140; C. pestai'den 150 ve C. mauricii'den ise 148 olmak üzere toplam 438 adet balık bireyi incelenmiştir. Bunlardan 347 adet balığın parazitli olduğu görülmüştür. Sayısal anlamda en fazla parazite C. erhani'de karşılaşılmıştır. Plathelminthes grubundan 3 n (Paradiplozoon sp., Dactylogyrus turcicus, Dactylogyrus lencorani) 1 Digenea (Allocreadium isoporum); Acenthocephale'den 2 tür (Pomphorhynchus spindletruncatus ve Neoechinorhynchus zabensis) ve Nemathelminthes grubundan ise 1 tür (Rhabdochona denudata) parazit tespit edilmiştir. Çalışmada her balık türündeki parazitlerin cinsiyet, yaş ve boy gruplarına göre: Yaygınlık ( %), ortalama yoğunluk ve ortalama bolluk parametreleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Yine bulunan bazı parazitlerin SEM görüntüleri alınmış ve bazılarının ise moleküler doğrulamaları yapılmıştır. Anahtar Sözcükler: Capoeta erhani, Capoeta pestai, Capoeta mauricii, Helmint Parazitleri
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2013 and 2014 to determine the helmint parasites on endemic fish species of Capoeta erhani, Capoeta pestai and Capoeta mauricii in the Mediterranean Region. C. erhani, C. pestai, and C. maruricii were captured using different catching methods from Menzelet Dam Lake in Kahramanmaraş, Çayköy Stream near Eğirdir Lake and Sarıöz Stream feeding Lake Beysehir, respectively. In the first, the length, weight, age and sexes of the sampled fish specimens were measured and determined. Then, external and internal examination was performed. A total of 140, 150 and 148 individuals were examined for C. erhani, C. pestai and C. mauricii, respectively. Of the specimens examined, 347 individuals were observed with parasites. In terms of number of parasites, the highest number of parasites was encountered in C. erhani. Six species of parasites from Plathelminthes in the classes of Monagenean (Paradiplozoon sp., Dactylogyrus turcicus, Dactylogyrus lencorani), Digenea (Allocreadium isoporum) and Acenthocephale (Pomphorhynchus spindletruncatus and Neoechinorhynchus zabensis) and one species from Nemathelminthes (Rhabdochona denudata) were identified. In the study, prevalence (%), mean density and abundance parameters of each parasite species were evaluated by calculating the parameters according to sex, age and length group for each fish species. In addition, SEM images of some parasites were obtained and for some parasites molecular validation were made.