Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış çocuklarda obsesif belirtiler
Obsessive-compulsive symptomps in children who were adhd diagnosed
- Tez No: 443078
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Obsesif Kompülsif Bozukluk, attention deficit, attention deficit and hyperactivity disorder, obsessive-compulsive disorder
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bireylerin aşırı hareketlilik ve dikkat odaklı problemler ve dürtüsellik ile karakterize edilen bir nörogelişim odaklı sorundur. Bu çalışmanın amacı, Çocukluk dönemi problemi olarak nitelendirilen dikkat eksikliği ve hiperakivite bozukluğu tanısı konulan çocuklarda obsesif belirtilere ilişkin semptomların görülme sıklığını saptamaktır. Çalışma, Mersin İli Özel bir muayene de tanısı konmuş çocukların obsesif belirtilerinin tarandığı kesitsel bir araştırmadır. Çalışma aracı olarak“semptom tarama listesi”kullanılmıştır. Obsesif verilere ait 10 semptomun görülme sıklığı; mikroplardan korku %19,6, hastalık kapma ya da hasta olma korkusu %21,6, zehirli ya da tehlikeli maddelere temas etme korkusu %27,8, kir korkusu %24,7, bazı şeyleri yapmayı unutma korkusu %21,6, birini istemeden yaralama korkusu %20,6, istemeden kötü, ahlaksız ya da utandırıcı bir şey söyleme ya da yapma korkusu %35,0, yanlış yapma korkusu 33,0, işlerin mükemmel olmayacağı korkusu %26,8, kural dışı şeyler yapma korkusu %21,7 olarak saptanmıştır. Yapılan faktör analizine göre alt ölçek dağılımı incelendiğinde fiziksel dış faktörlere yönelik korku görülme sıklığı %20,6, kendine dair korku görülme sıklığı %20,6, toplumsal ve ahlaki kurallara dair korku görülme sıklığı %63 olarak saptanmıştır. Özet olarak elde edilen sonuçlar şu şekilde sıralanabilir, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı koyulan çocuklar da yaş, hiperaktivite, hafif zeka geriliği ve dürtüsellik tanılarının konması cinsiyete göre farklılık göstermemiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı koyulan çocukların içinde dürtüsellik tanısı koyulan çocukların hiperaktivite tanısının da aldığı gözlenmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı koyulan çocukların %74'üne hiperaktivite, %15'ine hafif zeka geriliği ve %16'sına dürtüsellik tanısı konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı koyulan çocukların, bir obsesif belirti semptomu olan“hastalık kapma yada hasta olma korkusu”çocukların yaşlarına göre belirgin olarak farklılaşmıştır. Netice itibariyle 8 yaşından daha küçük olan çocukların hastalık kapma ya da hasta olma korkusunu, 9 yaş ve üzerindeki çocuklara göre daha az veya hafif yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Of individuals with attention deficit and hyperactivity disorder hyperactivity and attention and impulsivity problems characterized by norogelis oriented-oriented problem. The aim of this study is described as the problem of childhood attention deficit and hyperactivity disorder in children diagnosed with symptoms related to determine the prevalence of obsessive symptoms. Work, a special examination of children who are diagnosed with the symptoms of obsessive Mersin province are being scanned, where a cross-sectional survey. As a working tool“symptom check list”is used. The prevalence of obsessive symptoms, 10 of the data; fear of germs 19.6% of Contracting the disease or being sick in fear of 21,6%, the fear of contact with toxic or hazardous substances %27,8 its fear of dirt %24,7, don't forget to do some things in fear of 21,6%, someone unintentionally is fear of injury in 20.6%, unintentionally bad, or immoral or fear of doing a shameful thing, don't say %35,0, to 33.0 fear of doing wrong, fear that things will not be perfect %to 26.8, fear of doing things outside the rules %21,7 has been identified as. Performed factor analysis of the scale when we examine the distribution of external physical factors on the prevalence of fear is 20.6%, fear of self is the prevalence of 20.6%, the prevalence of fear of social and moral rules and 63%, respectively. In summary, the results obtained are as follows, the age of the children diagnosed as attention deficit and hyperactivity disorder, hyperactivity, mild mental retardation, and substance abuse diagnoses did not differ by gender of the introduction. Impulsivity in children diagnosed children diagnosed of attention deficit and hyperactivity disorder received the diagnosis of hyperactivity was observed. Children who are diagnosed with attention deficit and hyperactivity disorder 74% of the hyperactivity, 15% of mild mental retardation and 16 percent impulsivity was diagnosed. Children who are diagnosed attention deficit and hyperactivity disorder obsessive, which is a symptom of a symptom of“catching a disease, or the fear of being sick”significantly altered according to the age of the children. As a result the fear of Contracting the disease or being sick children under the age of 8, 9 or slightly less for children over the age of inhabit.