Okul merkezli yönetimin Kırşehir'de ilkokullarda uygulanabilirliği
School-based management:applicability of pri̇mary school in Kırşehi̇r
- Tez No: 443169
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Eğitimde Yerelleşme, Okul Merkezli Yönetim, School Decentralization In Education, School-Based Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eğitimde yerelleşme, yerinden yönetim, yetki aktarımı ve yetki devri hakkında araştırmalar yapılmasına karsın bu çerçevede eğitimin üretildiği temel doku olan okulun; yapısı, amaçları, süreçleri ve dahilindeki isleyişi, iklimi üzerinde yine okulun toplumsal, ekonomik, politik, bireysel rolleri çerçevesinde, öğretmenlerin eğitim hizmetinin sunumundaki, etkinleri, davranışları, tutumları, eğilimleri ve görüşleri merkezi politikaların belirlenmesinde dolaylı da olsa önemlidir. Bu bağlantıda araştırmanın amacı öğretmenlerin okul merkezli yönetim sistemine ilişkin görüşlerinin betimleyebilmektir. Aynı zamanda karmaşık görünümlü okul merkezli yönetim sistemi literatürüne sistematik bir yaklaşım sunmaktır. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmada öz olarak, Kırşehir'de görev yapan sınıf öğretmenlerine göre okulların mevcut durumlarının temel olarak Okul Merkezli Yönetim Sistemine elverişli olduğu ancak belli konumda ve özellikteki öğretmenlerin okulların farklı hususlarda eksikliklerinin olduğunu belirttikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although researches have been made related with decentralization in education and self-based management, transferring authority, revolving authority and in these contexts, the basic texture of schools was produced education, on the schools' structures goals, processes and including operation, climates, and the framework of role of social ,economic, politic ,individual with delivering educational activity by teachers, therefore the views of teachers are important. The aim of this research was to describe the views of teachers about school based management system and at the same time, to present a more basic and systematic approach to complicated views of school based management literatures. In this context, as self in the work that is performed, Kırşehir according to the class teachers who served in schools, school based management as the basis of the current state of the system that is best suited to, however, location and characteristics of deficiencies in certain schools, it was stated that it was concluded that teachers with different points of view.