Takım çalışmasını benimsemiş organizasyonlarda NLP telkinlerinin performans artırıcı etkisi ve bir uygulama
Performance enhancing effect of NLP indoctrinations(suggestions) on organizations that have adopted the team work and an application
  1. Tez No: 443170
  2. Yazar: GÖKSEL AKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöro Linguistik Programlama, Takım Çalışması, Telkin, Performans, Neuro Linguistic Programming, team work, indoctrination, performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AKSEL, Göksel. Takım Çalışmasını Benimsemiş Organizasyonlarda NLP Telkinlerinin Performans Artırıcı Etkisi ve Bir Uygulama (Yüksek Lisans Tezi), Trabzon, 2016. Araştırmanın amacı, günümüz iş dünyasında sıkça adını duyduğumuz motivasyon ve koçluk kavramlarının temelini oluşturan, literatürdeki adı ile Nöro Linguistik Programlama (NLP)'nın bir yöntemi olan telkin çalışmalarının performans artırıcı etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Maxx Yatırım Tic. A.Ş.-Maxx Store çalışanları üzerinde NLP telkinleri uygulanmış, 20 kişiye anket yapılmış ve işletme yönetiminden çalışma ile alakalı performans raporu alınmıştır. Bahsi geçen işletme 3 farklı şubede toplam 20 çalışanı ile takım çalışmasını benimsemiş organizasyon yapısına sahiptir. Örneklem alınan 20 çalışanın NLP telkinleri sonrasında gösterdikleri değişimle ilgili anket çalışması gerçekleştirilmiş ve sonuçlar doğrultusunda raporlama yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20 programı kullanılmış, veriler katılım bazında yüzdelik değerlendirme şeklinde incelenmiştir. Verilerin frekans analizleri yapılmış ve raporlanmıştır. Ayrıca verilerin incelenmesi için çapraz tablolar oluşturularak ki kare testi uygulanmıştır. İfadeler arasındaki ilişkiler incelendiğinde anlamlı düzeyde değişimler saptanmış ve raporda gösterilmiştir. Aynı şekilde Maxx Yatırım Tic. A.Ş.-Maxx Store yönetimi tarafından sunulan raporda NLP telkinlerinin işletme üzerinde performans artırıcı etkisi olduğu bilgisi sunulmuştur. Yapılan araştırma, anket ve inceleme, takım çalışmasını benimsemiş organizasyonlarda NLP telkinlerinin performans artırıcı etkisi olduğu açıkça göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AKSEL, Goksel. Performance Enhancing Effect of NLP Indoctrinations (Suggestions) on Organizations that have Adopted the Team Work and an Application, (Master's Thesis), Trabzon, 2016. The aim of the research is to examine the performance enhancing effects of indoctrination which is a method of Neuro Linguistic Programming (NLP) as a basis for the concepts of motivation and coaching. With this purpose, the staff of Maxx Enterprise Inc.- Maxx Store were practised with NLP suggestions, 20 people were intervieewed and relevant performance report was taken by the company management. The company mentioned above, has 3 branches with 20 employees and follows a team work discipline. The survey was conducted with the samples taken from 20 employees after NLP suggestions and reporting were made in accordance with the results. SPSS 20 software was used to analyze data, the data were analyzed as the basis of percentage evaluation based on participation. Frequency analysis were performed and reported. Also chi-square test was used with cross tables for examining the data. When the relationship between the expressions were examined, significant changes were observed and shown in the report. The report submitted by the management of the company also shows the performance enhancing effects of NLP techniques on employees and this was presented with data analysis in this report. In this study, it is cleary seen that NLP suggestions has performance enhancing effects on organizations which follows a team work discipline.