Stratejik bir iletişim yöntemi olarak kamu diplomasisi ve medyanın rolü
Public diplomacy as a strategic communication method and role of media
- Tez No: 443237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, stratejik iletişim yönetimi, geleneksel medya, kitle iletişim araçları, yeni medya, dijital aktivizm, Wikileaks, Public diplomacy, strategic communication management, traditional media, mass media tools, new media, digital activism, Wikileaks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Çalışmada uluslararası ilişkilerde toplumların görüş, talep ve tepkilerinin gündemin belirlenmesi ve bununla bağlantılı olarak siyasetin işleyiş sürecinde önem kazanmasıyla, akademide gittikçe daha fazla ele alınmaya başlanan kamu diplomasisinin bir stratejik iletişim yönetimi aracı olarak geleneksel kitle iletişim araçlarıyla olan ilişkisi literatür tarama yöntemiyle incelenmiş; yine aynı araştırma yöntemiyle yeni medyadaki kontrol dışı yapıların kamu diplomasisi ve medyayla olan ilişkisi de Wikileaks örneği üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır. Araştırma kısmında ise resmî ve özerk yerli medya kuruluşlarıyla birlikte yabancı medya kuruluşlarının Türkçe servislerinden gazetecilere yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle, yüz yüze veya internet üzerinden sorular yöneltilmiş; temsil ettikleri ülke ve kurumlar adına gazetecilik faaliyetleriyle kamu diplomasisine nasıl bir katkıda bulundukları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As opinions, requests and responses of societies gain importance at agenda setting for international relations and policy making, academy increasingly deal with public diplomacy issue. Based on this, in this study the relationship between public diplomacy and traditional mass media is examined by means of literature review method. Moreover, by using the same method, the relationship between public diplomacy and media and uncontrollable structures in the new media has been explained through Wikileaks example. In the research section of this study, questions were posed to public and private media organizations and also foreign media organizations that broadcast in Turkish, via internet or face to face by using semi-structured interview method; it is set forth that how they contribute to public diplomacy by means of journalism activities on behalf of the countries and the organizations that they represent