Targeting consumers in mobile era: Factors affecting adoption to location based mobile marketing in Turkey
Mobil çağda müşteri hedeflemesi: Konum bazlı mobil pazarlamaya adaptasyonu etkileyen faktörler
- Tez No: 443292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ALTINBAŞAK FARİNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lokasyon Bazlı Servisler, Lokasyon Bazlı Pazarlama, Mobil Pazarlama, Mobil Hizmetler, Mobil Teknoloji, Benimseme, Niyet, Location Based Services, Location Based Marketing, Mobile Marketing, Mobile Services, Mobile Technology, Adoption, Intention
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Mobil telefon teknolojisi, yeni tip mobil servislerde bir artış sağlamıştır. Mobil kullanıcının özel lokasyon bilgisini bulabilen veya kullanıcının detaylı kişisel bilgiyi sağlamasından sonra diğer verileri verebilen lokasyon bazlı servisler, en yeni mobil servislerden biridir. Pazarlama aktiviteleri ve lokasyon bazlı servislerdeki gelişim, lokasyon sağlayan alt yapıların yeteneklerini kullanarak, pazarlamacıların ve analistlerin tüketici davranışını kavramaya çalışırken düşünmeleri gereken birkaç zorunlu strateji konusunu da ortaya koymaktadır. Bu tez, bilimsel yazı önemli hipotezler ve güncel mobil gelişmelerin ışığında ilgi alanları olarak bu servislerin ve pazarlama kanalının benimsenmesini etkileyen faktörler ile ilişkili konular hakkında soruları araştırarak lokasyon bazlı pazarlamaların müşteriye çok çeşitli avantajlarını anlatmaktadır. Detaylı literatür çalışmasına ve bir kavramsal model yaratmak için derlemeye ek olarak, niteliksel bir çalışma yapılmıştır ve Türkiye'deki mobil sektör profesyonelleri ile görüşmeler sırasında bileşen fonksiyonları gözlemlenmiştir. Çalışma sırasında literatürler taranmıştır ve mobil teknoloji dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğundan dolayı, akademi hergün yeni bir yayın çıkarmaktadır. ilişkili ölçeklerden hazırlanan anketler kullanılarak, pilot veriler üzerinde bir kantitatif (nicel) çalışma yapılmıştır. Son olarak, anketi yapanlar tarafından %100'ü doldurulan 284 anketten edinilen veriler kullanılarak, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır ve sonunda, yapısal denklem modeli gerçekleştirilmiştir. Mobil pazarlama deneyimi, izin, gizlilik, kişiselleştirme, faydalılık, kişisel yenilikçilik, kullanım kolaylığı ve güven, lokasyon bazlı pazarlamaya katılım isteğini etkileyen faktörler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of mobile phone technology has offered an increase in new kinds of mobile services. Location based services, which determine location information of consumers or give other data after users provisioning of detailed personal information is one of the newest mobile services.The improvement of location based services and marketing activities by using the capabilities of location providing infrastructures also raises a few imperative strategy issues that marketers and analysts ought to consider as they look to comprehend consumer behavior. This thesis conveys location based marketings' numerous advantages to consumers, by researching the questions about issues related to factors affecting adoption to these services and the marketing channel as territories of concern in light of the scholarly writing, significant hypothesis, and current mobile advancements. Further to the detailed literature study and review for creating a conceptual model a qualitative study has been made and the constructs' functions have been observed during the interviews with the proffessionals of mobile sector in Turkey. Vast literature has been studied throughout the study and since mobile technology is one of the fastest developing sectors in the world, academy is producing new papers everyday. A quantitative study has been held on the pilot data by using questionaire prepared from the related scales. Finally, by using data gathered from 284 surveys, %100 of which was filled by the recipients exploratory and confirmatory factor analysies have been made and at the end structural equation modeling has been performed. Mobile marketing experience, permission, privacy, personalization, usefulness, personal innovativeness, ease of use and trust have been found as factor affecting the intention to participate in location-based marketing.