Enerji Hukukunda lisans usulü: Rüzgar enerjisi örneği
Licensing procedures in the Energy Law: Wind power model
  1. Tez No: 443352
  2. Yazar: MERVE ALACALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Hukuk, Kamu Yönetimi, Energy, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Energy resources, renewable energy, wind turbines, licensing, environmental rights
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Enerji, insanlar için her zaman temel bir ihtiyaç halinin almıştır. Enerji ülkeler arası bir güç simgesi olarak görülmektedir. Enerji ihtiyacı en çok petrol, kömür gibi fosil kaynaklardan ya da nükleer enerji ile giderilmekte iken; bu kaynakların kullanımı zaman içerisinde çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen çevre kirliliği domino etkisiyle diğer ülkeleri de etkilemektedir. Atmosfere salınan zehirli gazlar insan sağlığını ve ekosistemi etkilemiştir. Dünyanın daha yaşanılır bir yer olması için ülkeler de üzerlerine düşeni yapmış; birtakım önlemler almaya başlamışlardır. Bu önlemlerin başında fosil kaynakların kullanımını azaltarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişlerdir. Yenilenebilir kaynaklar doğa dostu olmakla birlikte tükenmeyen, sürekli kendini yenileyen sınırsız kaynaklardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminde kullanılan kaynaklardan biri de rüzgâr türbinleridir. Tez çalışmamın ilk bölümünde enerji kavramı ve enerjinin hayatımızdaki yeri incelenmiştir. İkinci bölümde elektrik üretiminin, iletiminin ve dağıtımının kamu hizmeti olup olmağı, rüzgâr türbinlerinin ve bu türbinlerin kurulduğu arazinin kimin mülkiyetinde olduğu sorunu üzerinde çalışmalar yaptım. Son bölümünde ise yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi için hangi şartlar altında lisans alınabileceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy always has become a basic need for people. Energy is seen as a symbol of power between countries. Energy needs of the most, while being removed by fossil sources such as coal, oil or nuclear energy; in time the use of these resources has brought environmental concerns. The world's any point caused by to environmental pollution also affects other countries like domino effect. Toxic gases released into the atmosphere has affected human health and ecosystems. The world's countries have done their part to make the place more habitable; they have begun to take some measures. Reducing the use of fossil fuels at the beginning of these measures were directed to renewable energy sources. Renewable resources are environmentally friendly. They are unlimited resources. One of the sources used in electricity generation based on renewable energy sources are the wind turbines. In the first section of this study, the concept of energy and power in our lives where were examined. In the second section of the public service nature of electricity services it was examined. Wind turbines and the issue of land ownership was established for the turbines were investigated. In the last section, license concept has been examined.