The role of childhood maltreatment and witnessing interperantal conflict on dating violence through psychological distress
Çocukluk çağı istismarı ve ebeveynlerarası şiddete tanık olmanın psikolojik sıkıntı aracılığıyla flört şiddeti üzerindeki rolü
  1. Tez No: 443404
  2. Yazar: YAPRAK SALMAN
  3. Danışmanlar: DR. HATİCE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı istismarı, ebeveynlerarası şiddete tanıklık, flört şiddeti, psikolojik sıkıntı, Childhood maltreatment, witnessing interperantal violence, dating violence, psychological distress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma çocukluk çağı istismarı, ebeveynlerarası şiddete tanıklık etmek ile flört ilişkisinde saldırgan ve kurban olmak arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu tecrübelerin psikolojik sıkıntı ile olan bağını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Ayrıca, flört şiddeti ve akran etkisi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, flört şiddetini ölçmek için Ergen İlişkilerindeki Çatışma Envanteri Kısa Formu Türkçeye çevrilmiş, 18-25 yaş arasındaki gençler üzerinde psikometrik özellikleri test edilmiştir. Ayrıca, çocukluk çağı istismarını ölçmek için Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, ebeveynlerarası şiddeti ölçmek için İtalyan Gençleri için Uyarlanmış Çatışma Taktik Ölçeği, psikolojik sıkıntıyı ölçmek için de Kısa Semptom Envanteri Kullanılmıştır (KSE). Çalışmaya 477 (251 kadın, 226 erkek) genç katılmıştır. Önerilen modeli test etmek için yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanışmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çocukluk çağı istismarına uğramak, ebeveynlerarası şiddete tanıklık etmek ilişkide saldırgan ve kurban olmayı yordamaktadır. Ayrıca, ilişkide saldırgan ve kurban olmak da psikolojik sıkıntıyı yordamaktadır. Kadın ve erkek arasında fark olup olmadığını tespit etmek için çoklu grup yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki çocukluk çağı istismarı erkeklere kıyasla kadınlar için daha güçlü bir yordayıcıdır. Ayrıca ebeveynlerarası şiddete tanık olmak, ilişkide saldırgan veya kurban rolünde olmayı sadece erkek katılımcılar için yordamaktadır. Bu bulgulara ek olarak, ilişkide saldırgan ve kurban olmak psikololojik sıkıntıyı kadınlar için yordamasına rağmen beklentilerin aksine kurban olmak psikolojik sıkıntıyı erkekler için yordamamaktadır. Ayrıca, flört şiddeti ve akran etkisi arasında ilişki bulunmuştur. Literatür bulgularına göre evlilik şiddetine maruz kalanlar, eski ilişkilerinde flört şiddeti yaşadıklarını belirtmiştirler (O'Leary, Malone & Tyree 1994; Roscoe & Benaske, 1985). Bu sebeple, flört şiddeti evlilik şiddetine dönüşmeden önce altında yatan faktörler anlaşılmalıdır. Çünkü erken müdahale ile etkileri azaltılabilir. Araştırma sonuçlarına göre çocukluk çağı istismarı, ebeveynlerarası şiddete tanıklık etmenin flört şiddetini önemli derecede yordadığı söylenebilir. Son olarak, araştırmanın bulguları flört şiddeti literatürü kapsamında değerlendirilmiş, çalışmanın kısıtlılıkları ve gelecek çalışmalar için önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to examine the relationship between childhood maltreatment, witnessing interperantal conflict and being perpetrator and victim through psychological distress in the dating violence context. It also aims to investigate the relationship between peer influence and dating violence. For these purposes, The Conflict in Adolescents Dating Relationship Inventory-Short Form (CADRI-S) have been translated into Turkish and the psychometric properties of the scale was tested on 18-25 year old youths. Moreover, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), was used to measure childhood maltreatment, The Conflict Tactic Scale Adapted for Italian Youngsters was used to measure witnessing interperantal conflict also Brief Symptom Inventory (BSI) was used to measure psychological distress. The sample of the current study involved 477 (251 female, 226 male) young people. To test the hypothesis model structure equation modeling (SEM) was used. Result revealed that childhood maltreatment, witnessing interperantal conflict predicted being victim and perpetrator, in turn, these experiences predicted psychological distress. To compare female and male participants multi group structural equation modeling approach was used. Result indicated that childhood maltreatment was a stronger predictor for female than male participants. It was found that witnessing interperantal conflict was a stronger predictor as manifested being perpetrator and victim for only male participants. Additionally, although both being perpetrator and victim predicted psychological distress for females, contrary to expectation being victim did not predicted psychological distress for males. In addition to that the relationship between peer influence and dating violence was found. According to literature individuals who exposed to marital violence also reported dating violence in their past relationship (O'Leary, Malone & Tyree 1994; Roscoe & Benaske, 1985). Therefore, the underlying factors of dating violence need to be understood before it turns to marital violence because the consequences of dating violence can be reduced. The results provided that childhood maltreatment, witnessing interperantal conflict can be the predictors to explain dating violence. In the light of dating violence literature, the findings, limitations and suggestion for future research were discussed.