Türkiye'de yatırım fonlarının gelişimi
Development of mutual funds in Turkey
- Tez No: 443443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonu, Yatırım Fonları Performans Modellerinin İncelenmesi, Mutual Funds, Assessment of Mutual Funds Performance Models
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yatırım fonları, sermayenin yayılmasında önemli rol oynayan finansal aracılar olup, portföyde çeşitliliği ön planda tutarak riskin azaltılmasını sağlar.Ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeylerini gösteren bir unsur da piyasalarının para, sermaye, döviz piyasalarının gelişmişlik düzeyidir. Finansal piyasaların gelişiminin devam edebilmesi için özellikle kurumsal yatırımcıların piyasalarda daha aktif davranarak daha fazla bireysel yatırımcıyı yatırım fonlarını almaları için teşvik etmelidirler.Gerek Dünya ekonomisinde gerekse Türkiye`de günümüzde yatırım fonları piyasası oldukça gelişmiş olup, önemli bir yere sahiptir. Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan yatırım fonlarının gelişmesi ile birlikte yatırımcı sayısı ve portföy büyüklükleri hızlı artmıştır ve fon sayılarında da artış olmuştur. Fon sayıları, yatırımcı sayısı ve portföy büyüklüklerinin artış göstermesi beraberinde yatırım fonları performanslarının değerlendirilmesi hususunu zorunlu hale getirmiştir. Çalışmamızın ana amacı; Menkul Kıymet Yatırım Fonlarının piyasalardaki gelişim sürecini incelemek ve üstün ve üstün olmayan yanlarını belirlemektir. Bu amaçla Dünya ve Türkiye piyasasındaki yatırım fonlarının portföy yapıları, değerlerindeki gelişim araştırılmıştır. Ayrıca yatırım fonlarının tipleri, yatırım fonlarının vergilendirilmesi konularının üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak çalışmada, yıllarca Türkiye ekonomisindeki enflanyona bağlı faizlerin yüksek olması dolayısıyla da yaşanan kararsızlık ortamının oluşması aynı zamanda yatırımcıların yatırımlarını daha düşük yatırım araçlarına yapmalarından dolayı alternatif yatırım araçları çok fazla gelişememiştir. Bu yüzden yatırımların daha çok geleneksel sabit getiri sağlayan yatırım araçlarına yöneldiği görülmektedir. Ayrıca Türkiye gerek yatırım fonlarının sayısı gerekse yatırım fonlarının hacmi konusunda birçok ülke arasında son sıralarda yer almıştır. Buna karşın ülkemizdeki yüksek enflasyon ve faizden dolayı özellikle dış yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi giderek artmaya ve Türkiye'ye yatırım yapan yatırım fonu sahipleri daha yüksek getiriler elde etmeye başlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Investment funds are the financial intermediary which especially play an important role in the transfer of small savings to the capital market and reduce the risk by prioritizing the variety in portfolio.Nowadays, either in Word economiy or in Turkey investment fund market has quite developed, especially institutional investors shoul encourage more individual investors to obtain investment funds by being more active in markets.Turkey has an important place in the market of investment funds as in the world economy. The number of the investors and the size of portfolio have increased with the development of investment funds which have an important place in Turkey economy and also the number of funds has increased. With the increase of number of the funds,number of the investors and the size of portfolio, the eveluation of investment funds performance has become essential. The main purpose of our study; To examine the development process of security investment funds on markets and to determine non-superior sides. For this purpose, the portfolio structure of investment funds in the world and turkey markets and the development in their values have been researched. Also, it has been focused on the type and taxation of the investment funds As a result, alternative investment tools have not developed because of the high interest related to inflation in Turkey economy during years and accordingly creation of experienced instability enviroment, at the same time alternative investment tools have not developed due to investment done by investors to the lower investment tools. Also, Turkey has been ranked below either in subject of the number of investment funds and or in subject of volume of the investment funds. In spite of that, the attention of the foreign investors has being gradually increased because of the high inflation and interest in our country and owners of the investment funds who invest in Turkey have started to get high return.