The interplay among elementary students' implicit theories of ability, epistemological beliefs, motivational beliefs,achievement goals,learning strategies, procrastination and science achievement
İlköğretim öğrencilerinin yeteneğe yönelik örtülü teorileri, epistemolojik inançları, güdüsel inançları, hedef yönelimleri, öğrenme stratejileri, erteleme davranışları ve fen başarıları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 443448
  2. Yazar: FİLİZ BEZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA SUNGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örtülü Yetenek Teorileri, Epistemolojik İnançlar, Güdüsel İnançlar, Erteleme Davranışı, Öğrenme Stratejileri, Implicit Theories of Ability, Epistemological Beliefs, Motivational Beliefs, Procrastination, Learning Strategies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 538
Özet
Bu çalışmanın amacı yedinci sınıf öğrencilerinin fen dersi ile ilgili örtülü yetenek teorileri (artan yetenek teorisi türünden), epistemolojik inançları (bilginin kaynağı, bilginin kesinliği, bilginin gelişimi ve bilginin gerekçelendirilmesi), güdüsel inançları (öz-yeterlilik inançları, görev değer inançları), başarı hedef yönelimleri (öğrenme yaklaşma hedefleri, performans yaklaşma hedefleri, öğrenme kaçınma hedefleri ve performans kaçınma hedefleri), öğrenme stratejileri (bilişsel öğrenme stratejileri ve bilişötesi öğrenme stratejileri), erteleme davranışları ve fen başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla bir model tasarlanmış ve yol analizi ile test edilmiştir. Çalışmaya toplam 4510 yedinci sınıf öğrencisi katılmıştır.İlişkiler değişkenlerin boyutları arasında farklılık gösterse de, genel olarak yol analizi sonuçları öğrencilerin artan yetenek teorilerinin, epistemolojik inançlarının ve güdüsel inançlarının doğrudan hedef yönelimleri, öğrenme stratejileri, erteleme davranışları ve fen başarıları ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin hedef yönelimleri öğrenme stratejileri ve erteleme davranışları ile doğrudan ilişkili bulunmuştur. Buna ek olarak, sonuçlar öğrenme stratejilerinin erteleme davranışları ve fen başarıları ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationships among seventh grade students' implicit theories of ability (i.e., incremental theory of ability), epistemological beliefs (i.e., source of knowing, certainty of knowledge, development of knowledge and justification for knowing), motivational beliefs (i.e., self-efficacy and task value), achievement goals (i.e., mastery-approach goal, performance-approach goal, mastery-avoidance goal and performance-avoidance goal), learning strategies (i.e., cognitive learning strategies and metacognitive learning strategies), procrastination and science achievement. For the purpose of the study, a path model was proposed and tested. A total of 4510 seventh grade students participated in the study. Although observed relations showed some variation across dimensions of the variables, path analysis results, in general, indicated that students' incremental theory of ability, epistemological beliefs and motivational beliefs are directly related with their achievement goals, learning strategies use, procrastination and science achievement. Results also revealed that students' achievement goals are directly linked to their learning strategy use and procrastination. Additionally, students' learning strategy use was found to be directly associated with their procrastination and science achievement.