Kazanç yönetimi ekseninde etik değer algı analizi
Earnings management and ethical values perception analysis comparison of business administration students
- Tez No: 443492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİHRİBAN ÇOŞKUN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Meslek Etiği, Muhasebe Etiği, Kazanç Yönetimi, Kazanç Yönetimi Stratejileri, Ethics, Occupational Ethics, Accounting Ethics, Earnings Management, Earnings Management Strategies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Kazanç yönetimi en geniş anlamda genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine (GKGMİ) bağlı kalarak finansal raporlara ve muhasebe verilerine kasıtlı müdahale anlamına gelmektedir. Bu müdahale bazen yöneticilerin hedeflerine ulaşması amacıyla bazen de şirketlerin amaçları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kazanç yönetimi uygulamalarının temelinde de bu neden yatmaktadır. Ayrıca şirketin ekonomik performansı hakkında hissedarları ve kamuyu yanıltmak da kazanç yönetimi uygulamalarının sebepleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede araştırmamızın amacı, kazanç yönetimi uygulamalarında öğrencilerin algılama düzeylerindeki etik yargı farklılıklarını belirlemektir. Bu temel amacın yanında öğrencilerinin etik ikileme düşmelerine neden olan faktörleri irdelemek, etik yargı farklılıkların cinsiyet, kültür, yaş vb. faktörler ile etik ikilem arasında fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada; kazanç yönetiminin tanımı, amacı, nedenleri, teşvikleri ve stratejileri, muhasebe meslek mensuplarında bulunması gereken kişisel özellikler, muhasebede meslek ahlâkına duyulan gereksinim ve bu meslek ahlakına yönelik yaklaşımlar, muhasebe ve etik ilişkisi son olarak da Türkiye'de muhasebe meslek etiğine yönelik yapılan düzenlemeler incelenmiştir. Tezimizdeki uygulamada, kazanç yönetimi ve etik değer ilişkisini tespiti ve ölçülmesi ile ilgili sorunlara ve ülkemizde gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalara ışık tutulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Earnings management, in the widest sense, means the deliberate intervention in the financial reports and accounting data by depending on generally accepted accounting principles (GAAP). This intervention is actualized sometimes in order that the administrators reach for their goals and sometimes in accordance with the target of the companies. Additionally, misleading the shareholders and the public about economical performance of the companies is also among the reasons for the earnings management applications. Within this frame, the aim of this study is to identify students' ethical judgement differences in their perception levels in the earnings management applications. In addition to this main aim, it is also to discuss the factors pushing the students into a dilemma and to find out whether there are differences between the ethical dilemma and the factors like gender, culture, age and etc. in terms of ethical judgement differences. In this study, it has been discussed the definition of the earnings management, its reasons, objectives, incentives and strategies. Besides, it has also been touched on the profession of accounting, the individual characteristics that are required to have by the people dealing with financial issues, the ethical attitudes towards this profession, the relationship between accounting and the ethics and finally the regulations that have been performed on the ethics of accounting profession in Turkey. It has been aimed to set light to the issues concerning the determination and the evaluation of earnings management and ethical values relationship as well as to shed a light on the further studies to be held in our country in the future.