Erkek kuaförü işletmelerinin sorunları ve çözümlerine yönelik nitel bir araştırma
A qualitative research on the problems of hairdressers who serve men and the solutions to these problems
- Tez No: 659127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet, Kuaför, Mikro Ölçekli İşletme, Service, Hairdresser, Micro-size Business
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanların temel ihtiyaçlarından olan saç bakım ve onarım faaliyeti hijyen açısından oldukça önemlidir. Bir meslek grubu olan kuaför işletmeleri insanların bu temel ihtiyacına hizmet vermektedirler. Hizmet üreten işletmelerin yönetim ve organizasyonunda yaşanan sorunlar erkek kuaför işletmeleri özelinde ele alınarak; personel, eğitim, sosyal güvenlik, sağlık vb. parametrelerle değerlendirilmiştir. İşveren, personel ve müşteri ekseninde yaşanan sorunlara çözüm önerileri getirilerek kaliteli hizmet, maksimum kazanç ve personel açısından optimum fayda sağlanmasına yönelik yaklaşımlara ulaşmak hedeflenmiştir. Mikro ölçekli işletmeler sınıflandırmasında faaliyet gösteren erkek kuaför işletmelerinin personel, müşteri ve işveren ekseninde yaşanan sorunlar literatürde belirli konular sınırlı kalacak şekilde gösterilmiştir. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış olup nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) araştırma deseni kullanılmış, veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasında erkek kuaför işletmelerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik yaklaşımlar incelenerek, literatürdeki bazı yerli-yabancı çalışmalarla ve saha araştırması ile desteklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hair care, which is one of the basic needs of humans, is essential in terms of hygiene. Hairdressing businesses, which are an occupational group, serve this basic need of humans. The problems that are experienced in the management and organization of service businesses, particularly hairdressing businesses serving men, are discussed in terms of personnel, training, social security, health etc. Reaching the approaches that are intended to gain optimum advantage in terms of quality service, maximum revenue and personnel are aimed by suggesting solutions for problems that are experienced between employers, personnel and clients. The problems that are experienced between personnel, clients and employers of hairdressing businesses that operate as micro-size businesses are limited to certain topics in literature. In this study, the purposeful sampling method and the phenomenology research design, which is one of the qualitative research design has been used and the data has been analyzed using the content analysis technique. The problems that are experienced in hairdressing businesses and suggestions for solutions have been reviewed and these are tried to be supported with some domestic and foreign studies in the literature.