Presenteeism (İşte var olamama) ile örgütsel özdeşleşme ve tükenmişlik arasındaki ilişkinin analizi
The analysis of the relationship between presenteeism, organizational identification and burnout
  1. Tez No: 537942
  2. Yazar: ÖMER KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Presenteeism, Presenteeismin Nedenleri, Örgütsel Özdeşleşme, Tükenmişlik, Presenteeism, Reasons for Presenteeism, Organizational Identification, Burnout Syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışmada, çalışanların gösterdiği presenteeism (işte var olamama) davranışının niteliği ile örgütsel özdeşleşme ve tükenmişlik arasındaki ilişkinin analizi amaçlanmıştır. Presenteeism kavramının farklı nedenlerinin örgütsel özdeşleşme ve tükenmişliğe etkisinde farklı sonuçlar ortaya çıkartıp çıkartmayacağı sorgulanmıştır. Araştırma İstanbul'da bulunan 3 vakıf üniversitesinde çalışan 196 idari personele anket uygulanarak yapılmıştır. Anketten elde edilen bulgular SPSS ve AMOS İstatistiksel Paket Programlarından faydalanılarak analiz edilmiş ve değişkenlerin birbiriyle olan ilişkileri yorumlanmıştır. Presenteeism davranışının nedenleri ile tükenmişliğin alt boyutları ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiler yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda presenteeism davranışının çalışanlar ve örgüt açısından her koşulda olumsuz sonuçlanmadığı saptanmıştır. Çalışma sonucunda, presenteeismin farklı nedenlerinin örgütsel özdeşleşme ve tükenmişlik açısından farklı etkiler gösterdiği saptanmıştır. Presenteeism davranışının çalışanın işine bağlılık ve tutkunluk nedeninin örgütsel özdeşleşmeyi artırıcı, tükenmişliği ise azaltıcı rol oynadığı görülmüştür. Presenteeismin normatif nedenleri örgütsel özdeşleşmeyi arttırmaktadır. Presenteeismin iş güvencesi temelli nedenleri ve kurumsal nedenleri ile tükenmişlik arasında olumlu ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Presenteeismin kurumsal nedenleri tükenmişliği arttırmaktadır. Presenteeismin iş güvencesi temelli nedenleri ve kurumsal nedenleri ile örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationship between the content of presenteeism behavior (non-existence at work), organizational identification and burnout syndrome. It was questioned whether the concept of Presenteeism would produce different results on the effects of organizational identification and burnout syndrome. The research was carried out by applying a questionnaire to 196 administrative staff working in 3 foundation universities in Istanbul. The findings obtained from the questionnaire were analyzed by using SPSS and AMOS Statistical Package Program and the relationships between the variables were interpreted. The relationship among the causes of presenteeism behavior and the sub-dimensions of burnout sydnrome and organizational identification was interpreted As a result of the study, it was found that the presenteeism behavior did not result in negative consequences in all circumstances for the employees and the organization. As a result of the study, it was determined that the different causes of presenteeism had different effects in terms of organizational identification and burnout syndrome. Engagement and commitment related reasons of Presenteeism behavior were found to contribute to organizational identification and to reduce burnout syndrome. The normative causes of presenteeism increase organizational identification. There was a positive and significant relationship between job security related and institutional reasons of presenteeism and burnout syndrome. The institutional reasons of Presenteeism increased burnout. Results indicated no significant relationship between the job security related and institutional reasons of Presenteeism and organizational identification.