Halluks valgus tedavisinde turan ve chevron osteotomisi yapılan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of turan and chevron osteotomies in treatment of hallux valgus: Clinical, radiological and functional outcomes
  1. Tez No: 443745
  2. Yazar: MAHMUT GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Halluks valgus, Turan osteotomi, Chevron osteotomi, yaşam kalitesi, Hallux valgus, Turan osteotomy, Chevron osteotomy, quality of life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Kliniğimizde halluks valgus tedavisinde tercih edilen, Turan ve Chevron osteotomilerinin klinik ve radyolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirimesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu klinik çalışmaya Haziran 2010-Haziran 2014 yılları arasında halluks valgus tanısıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Turan ve Chevron osteotomisi yapılan toplam 34 hasta alınmıştır. Klinik sonuçların değerlendirilmesi için tüm olguların fizik muayeneleri yapıldı, radyolojik sonuçların değerlendirilmesi için de direkt grafileri çekildi. Olgular Turan ostetomisi yapılan(Grup 1, n=16) ve Chevron osteotomisi yapılan(Grup 2, n=18) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup 1'de 16 hastanın 20 ayağına Turan osteotomisi, Grup 2'de 18 hastanın 20 ayağına Chevron osteotomisi uygulandı. Hastaların radyolojik değerlendirmesinde basarak çekilen ayak AP grafisinde HVA, IMA ve DMAA açılarında ki değişimler ile birinci metatarstaki kısalma miktarına bakıldı. Hastaların klinik değerlendirmesinde ise Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği Skoru (American Orthopaedic Foot and Ankle Society/AOFAS Score),Halluks Metatarsofalangeal-Interfalangeal Skalası kullanıldı. Ayrıca hastaların hayat kalitesi EQ-5D genel yaşam kalite ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Turan veya Chevron osteotomisi uygulanmış olan 34 hastanınn toplam 40 ayağı çalışmaya alındı. HVA, IMA ve DMAA açılarındaki değişimler ile birinci metatarstaki kısalma miktarına bakıldı. Gruplar arasında ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası açı değerleri, birinci metatars uzunluğu açısından anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık görülmedi ayrıca açı değerlerinin ve birinci metatars kısalma miktarlarının ameliyat sonrası değişimileri açısından da iki grup arasında anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık görülmedi. Hastaların klinik ve fonksiyonel değerlendirmeleri için son kontrollerinde Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği(AOFAS)'nin hazırladığı Halluks viii MTF-İF Skalası uygulandı ve gruplar arasında anlamlı(p˃0,05) farklılık bulunmadı. Hastaların yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi için son kontrollerinde EQ-5D genel yaşam kalite ölçeği uygulandı ve gruplar arasında anlamlı(p˃0,05) farklılık bulunmadı. Sonuç: Halluks valgusun cerrahi tedavisinde Turan ve Chevron osteotomilerinin güvenilir teknikler olduğu, ağrı, kaynama ve deformite düzeltmesinde başarılı sonuçlar verdiği, aynı zamanda hastalarda yüksek kişisel memnuniyet sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose:İn this study our aim was to compare the clinic , radiological and functional results of Turan and Chevron prosedures in treatment of hallux valgus. Material and Methods:İn this clinical trial we included 34 hallux patient whom operated in Erciyes Univercıty Orthopedics and Traumatology clinic between June 2010 and June 2014 .After surgery all patients regulary comes to follow up , physical examination performed and x-ray's documented. Patients divided into two groups ; whinch performed Turan osteotomy(Group 1 , n:16) and performed Chevron osteotomy(Group 2 ,n:18).İn group 1 there was 16 patients and 20 feet whom perfomed surgery and in group 2 there was 18 patients and 20 feet.İn radiological assesment we compare preoperative and postoperative hallux valgus angle , intermetatarsal angle , distal metatarsal articular angle and we calculate the shortening of first metatars.İn clinical evaluation AOFAS score amd hallux mtp – ıp scala is used.Patiants life comfort is analysed by EQ-5D scala. Results: We incleded 34 patients and40 feet who performed Turan and Chevron osteotomies.Between two groups there was no significant differance in change of HVA IMA , DMAA and shortening of first metatars.İn last follow up we performed hallux MTP –IP scala to all patients and there was no significant differance between two grouops.And also there is no differance in life comfort according to EQ-5D scala. Conclusion:İn surgical treatment of hallux valgus both Turan and Chevron procedures are sade and effective for relief of pain , correction of deformity and high rates of union. And there is no significant differance between them according to clinical , radiological and functional outcomes.