Tek taraflı strabismik ambliyopisi olan gözlerde edı modunda optik koherens tomografi ile koroid kalınlıklarının değerlendirilmesi
The evaluation of choroidal thickness in unilateral strabismic patients measured with edi mode optical coherence tomography
- Tez No: 443746
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM EVEREKLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: koroid kalınlığı, optik koherens tomografi, strabismik ambliyopi, choroidal thickness, optic coherence tomografi, strabismic amblyopia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Tek taraflı strabismik ambliyopisi olan hastalarda koroid kalınlığını değerlendirmek Hasta-Metod: Bu prospektif çalışmada strabismik ambliyopisi olan 18 yaş altı 25 hastanın (13 erkek, 12 kız) 25 ambliyop gözü ile aynı hastaların 25 karşı gözleri ve yaş-cinsiyet uyumlu 20 kişilik (12 erkek, 8 kız) kontrol grubunun 20 gözü çalışmaya dahil edildi. Her gözden EDI modunda optik koherens tomografileri elde edilerek vertikal ve horizontal kesitlerdeki 9 farklı noktadan ölçüm alındı. Bulgular: Ambliyop grubun yaş ortalaması 8.4 ± 2.7, kontrol grubunun 9.9 ± 3.3 idi (p=0,120). Ambliyopik gözlerin ortalama subfoveal koroid kalınlığı (SFKK) 372.8 ± 78.9 μm, diğer gözlerin 372.4 ± 79.3 μm, kontrol gözlerin 310.9 ± 76.3 μm idi (p0,05), refraksiyon değeri (r: 0,200 ile 0,400 arasında) ve aksiyel uzunluk (r: -0,250 ile -0,350 ) arasında korelasyon mevcuttu. Sonuç: Strabismik ambliyopisi olan olgularda ambliyop gözün koroid kalınlığı ile diğer gözün koroid kalınlığı arasında fark bulunmazken; her iki gözün koroid kalınlıkları, kontrol grubunun koroid kalınlıklarından refraksiyon değeri ve aksiyel uzunlukla korele olarak daha kalın bulundu. Bu durumda tek taraflı strabismik ambliyopisi olanlarda emetropizasyonun iki gözde de defektif olduğunu söyleyebiliriz
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the choroidal thickness of patients with unilateral strabismic amblyopia. Methods: Twenty-five patients with strabismic amblyopia and twenty age and sex matched controls were included in this prospective study. We used an enhanced depth imaging program of a SD-OCT to image the choroidal thickness. Choroidal thickness was measured at 9 different points at vertical and horizontal lines. Mann-Whitney test was used to compare choroidal thickness in amblyopic and control group. Results: The mean age of the amblyopic patients was 8.4 ± 2.7 years and it was 9.9 ± 3.3 years in the control group (p=0,120). The mean subfoveal choroidal thickness (SFCT) of amblyopic eyes were 372.8 ± 78.9 μm, the follow eyes were 372.4 ± 79.3 μm and the control eyes were 310.9 ± 76.3 μm (p0,05). Conclusion: The choroidal thickness of eyes with strabismic amblyopia and fellow eyes are similar. However the choroidal thickness of both eyes are signifacantly thicker than those of the control eyes. Emmetropisation may be defective in both eyes of strabismic amblyopic patients.