Meibomius bezi disfonksiyonu ile kan lipid profili arasındaki ilişkilerin araştırılması
Investigation of relationship between meibomian gland dysfunction and blood lipid profile
  1. Tez No: 443772
  2. Yazar: FURKAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meibomian gland dysfunction, blood lipid profile, Marx line
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Meibomius bezi disfonksiyonunun klinik özelliklerini ve kan lipid profili ile arasındaki ilişkileri değerlendirmek Gereç ve Yöntem : 2015-2016 yılları arasında N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Göz Kliniği'ne gelen ve meibomius bezi disfonksiyonu (MBD) saptanan, herhangi bir sistemik hastalığı, oküler ve orbital patolojisi olmayan 64 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların rutin oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Hastaların ayrıca meibomius bezi disfonksiyon (MBD) derecelendirmesi, korneal boyanma derecesi (KBD), göz kapağındaki meibomius bezi disfonksiyonuna bağlı kronik değişim bulgularının (MBDKDB) sayısı, alt kapak orta 1/3 bölüm mukokutanöz bileşkede değerlendirilen Marx çizgisi (MÇ) parametreleri ve açlık kan lipid profilleri (KLP) değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 21.0 programı kullanılarak yapıldı ve P0,05). Marx çizgisi (MÇ) parametreleri ile MBD dereceleri arasında yüksek anlamlı ilişki (p=0,00) ve korelasyon mevcut idi. Yine MBD dereceleri ile Meibomius bezi disfonksiyonuna bağlı kapaktaki kronik değişim bulguları (MBDKDB) arasında yüksek anlamlı ilişki (p=0,00) ve korelasyon saptandı. KBD, MÇ ölçümleri ve MBDKDB arasında da yüksek anlamlı ilişki (p=0,00) ve korelasyon mevcut idi. Kolesterol türleri ile MÇ ölçümleri ve MBDKDB arasında sadece TG yönünden yüksek bir korelasyon mevcut iken (p0,05). Sonuç: MBD'nin kan kolesterollerinden anlamlı olarak TG ve sınırda anlamlı olarak TOTAL-K ile korelasyon gösterdiği görülmüştür. MÇ ölçümlerinin MBD derecesini belirlemede etkin olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin gerçek boyutunu göstermek için yüksek popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır. MBD daha önceden bilinmeyen TG ve TOTAL-K yüksek değerleri için bir marker olarak kullanılabilir. Bu çalışma, önemli kardiyovasküler risk faktörlerini tespit etmede oftalmologların rolünü artırabilir. Anahtar kelimeler :Meibomius bezi disfonksiyonu, kan lipid profili, Marx çizgisi,
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the relationship between clinical features of meibomian gland dysfunction and blood lipid profile. Materials and Methods: Sixty four patients with MGD without any systemic, no ocular and/or orbital pathology seen at N.E.Ü. Meram Medical Faculty Eye Clinic between 2015-2016, were included in the study. After routine ophthalmological examination, MGD grading, degree of corneal staining (DCS), chronic changes on the eyelid associated with MGD (CCEMGD), Marx line (ML) mucocutaneous junction parameters assessed on lowerlids and fasting blood lipid profile (BLP) were evaluated. The obtained data was analysed using SPSS 21.0 software,and P 0,05). Marx line (ML) parameters were found to have highly significant correlation (p=0,00) with MGD severity. There were also a significant relationships (p=0,00) between the MGD severity and the chronic changes on the eyelid due to MGD (CCEMGD), degree of corneal staining (DCS), and ML measurements. A high correlation (p0,05). Conclusions : Results of our sudy suggests a MGD relationship between blood TG and by TOTAL-C levels. ML measurements are effective in determining the severity of MGD. Studies with larger populations are needed to prove if this relationship is causal. In case of a causal relationship, MGD can be used a marker of previously unknown high TG and TOTAL-C levels. This might increase the role of ophthalmologists in the early detection of an important cardiovascular risk factor.