Türkiye'de 3. basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan acil servis kalabalığı hakkında anket çalışması
Questionnaire study on the emergency service crowd living in 3RD level health services in turkey
- Tez No: 443785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZHASENEKLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kalabalık
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servisler hastanelerinkesintisiz hizmet veren birimleridir.Tüm dünyada büyük bir problem haline gelen Acil Servis kalabalığının olası nedenlerini ve çözüm önerilerine yönelik bir anket çalışması düzenledik. Materyal ve Metod:Toplam olarak dört bölümden oluşan bir anket formu hazırlandı. İlk bölüm katılımcıya ait bilgiler, ikinci bölüm hastane ve Acil Servis özelliklerini kapsamaktaydı. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde sırasıyla olası nedenler ve çözüm önerileri mevcuttu. Anket formu“Google forms”ile oluşturuldu ve e-posta aracılığıyla ülkemiz 3. Basamak Acil Servis yönetici/ öğretim üyelerine mail yoluylagönderildi. Sonuçlar SPSS Statistics 15.0 for Windows programı ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam olarak 83 Acil servis yönetici/öğretim üyesinden 47 (%56,6) yanıt ulaştı. Anket sonuçları 17/06/2016-30/09/2016 tarihleri arasında değerlendirildi. Katılımcılar acil servis kalabalığının en büyük nedeni olarak, toplumun acil servis kullanımı konusundaki tavrını belirlediler (%93,6). Sağlık Bakanlığı düzeyindeki temsiliyet eksikliği de en önemli faktörlerden bulundu (%93,6). Çözüm önerilerinde; poliklinikler için ayaktan tedavi ünitelerinin kurulması (%93,6), yatış için bekleyen hastaların ilgili servislerde takibi (%93,6), özlük hakların düzeltilmesi (%93,6) gibi öneriler ön planda saptandı. Tartışma: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz verilere göre acil servis kullanımı konusunda halkın eğitimi, acil servis dışı faktörlerin düzeltilmesi, çalışanların özlük haklarının düzenlenmesinin acil servis kalabalığını azaltmada faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bu sorunun çözümünde hastane yönetimi, genel sekreterlikler, bakanlık düzeyinde politikalar üretilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bulgularımız büyük oranda literatürle uyuşmasına rağmen, katılımın düşük olması daha ayrıntılı yorumu engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Emergency departments are uninterrupted service units of hospitals. We have conducted a survey on possible causes and suggestions for solutions of the Emergency Service overcrowding, which has become a big problem over the world. MaterialsandMethods: A total of four sections were prepared. The first part included participants' information, the second part included hospital and emergency services. In the third and fourth chapters, probable causes and solutions were proposed respectively. The questionnaire form was createdwith“Google forms”and emailed to our 3rd level Emergency Service manager / faculty members via email. The results were evaluated using the SPSS Statistics15.0 for Windows program. Results: A total of 83 emergency service administrators / facultymembersreceived 47 (56,6%) responses. The survey results were evaluated between 17/06/2016-30/09/2016. Participants identified the attitude of the community on the use of emergency services (93.6%) as the greatest cause of the emergency department crowding. The lack of representation at the Ministry of Health level was also found to be the most important factor (93,6%). In the solution proposals; establishment of remote treatment units for outpatient clinics (93,6%), patients waiting for hospitalization are followed up at related services (93,6%) and correction of personal rights (93,6%). Conclusion: According to the results obtained from the study, we think that public education, improvement of non-emergency factors, regulation of employees' personal rights will be helpful in decreasing the emergency service crowd. We think that hospital management, general secretariat, ministerial policies should be produced in the solution of this problem. Although our findings are largely consistent with the literature, the lack of participation precludes further interpretation. KeyWords: Emergency Department, Overcrowding