Preoperatif tiroglobulin değerinin diferansiye tiroid karsinom riski üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of preoperative thyroglobulin value effects on the differentiated thyroid carcinoma risk
- Tez No: 443922
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Karsinom, tiroglobulin, tiroid, Carcinoma, thyroglobulin, thyroid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid kanseri en sık görülen endokrin sistem kanseridir. Bu kanserlerin tanısında en sık kullanılan metod ince iğne aspirasyon biyopsisidir. Fakat ince iğne aspirasyon biyopsisi her zaman yeterli olmamaktadır. Bu nedenle yeni tanı yöntemlerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı preoperatif serum tiroglobulin konsantrasyonunun diferansiye tiroid karsinom riski üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Materyal ve Metod: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Nisan 2015 – Aralık 2015 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı kliniğinde çeşitli endikasyonlarla total tiroidektomi yapılan 133 hasta dahil edildi. Total tiroidektomi sonrası hastaların histopatolojik tanısı ile preoperatif tiroglobulin seviyeleri karşılaştırıldı. Operasyon öncesi tiroglobulin değişkeni kullanarak tiroid kitlelerinde malign-benign ayrımı yapabilmek amacı ile kesme noktası tespitinde Receiver Operating Characteric (ROC) analizi kullanıldı. İstatistik analizlerde p188.5 ng/ml olan hastalarda diferansiye tiroid karsinomu görülme sıklığı daha yüksektir ve bu malignitelerin tanısında preoperatif serum tiroglobulin konsantrasyonu belirleyici faktörlerden birisi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Thyroid cancer is the most common endocrine malignancy. Fine needle aspiration biopsy method is most commonly used in the diagnosis of this cancer. But fine needle aspiration biopsy is not always enough. Therefore, there is a need for new diagnostic procedures. The aim of this study is to determine the differentiation of preoperative serum thyroglobulin concentration effects on thyroid carcinoma risk. Materials and Methods: A prospective study conducted in April 2015 - December 2015, Atatürk University Faculty of Medicine Department of Otolaryngology total thyroidectomy performed with a variety of clinical indications 133 patients were enrolled. After total thyroidectomy with histopathologic diagnosis of patients with preoperative thyroglobulin levels were compared. Preoperative variables using thyroglobulin determination in the cut-off point in order to make the distinction between malignant and benign thyroid mass Receiver Operating Characteric (ROC) analysis was used. In statistical analysis, p 188.5 ng/ml in patients with differentiated thyroid carcinoma has a higher incidence of these malignancies in the diagnosis and preoperative serum thyroglobulin concentration can be used as one of the decisive factors.