Trasnüretral prostat rezeksiyonu (TURP)yapılan hastalarda ameliyat sonrası konstipasyon risk değerlendirmesi
Constipation risk evaluation carried out on patients following trasnsurethral prostate resection (TURP) operation
  1. Tez No: 443942
  2. Yazar: ÇİĞDEM BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Konstipasyonda hemşirelik bakımı, Konstipasyon, Konstipasyon risk değerlendirmesi, Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P), Constipation, Constipation Risk Evaluation, Nursing Care Regarding Constipation, Transurethral Prostate Resection (TUR-P)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Yapılan Hastalarda Ameliyat Sonrasi Konstipasyon Risk Değerlendirmesi Bu çalışma TUR-P yapılan hastalarda ameliyat sonrası konstipasyon risk değerlendirme ölçeği ile konstipasyon risk değerlendirmesi yaparak hastaların risk durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinikleri ve Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde yapılmıştır. 2015 Kasım-Aralık ayları ve 2016 Ocak-Şubat aylarında TUR-P yapılan 133 hasta araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler“Hasta Tanılama Formu”ve“Konstipasyon Risk Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak ameliyat sonrası birinci günde toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 yazılım programında analiz edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 67.42±8.65 bulunmuştur. Ölçek yaşam tarzı, hastane koşulları, fizyolojik ve psikolojik durum, konstipasyon riskini artıran ilaçlar olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Ölçeğin en yüksek puanı 63'dür. Ölçekten alınan risk puan ortalamalarına bakıldığında konstipasyon için hastaların % 27,1'i (n:36) düşük, (% 63,9'u (n: 85) orta ve % 9'u (n:12) yüksek risk grubundadır. Ölçeğin yaşam tarzı bölümü TUR-P yapılan hastalarda en yüksek risk faktörünü oluşturmaktadır. Çalışmada ileri yaşın, ek hastalık varlığının, hareket kısıtlılığının, düşük eğitim düzeyinin ve antiparkinson ilaç kullanımının konstipasyon riskini artırdığı belirlenmiştir. Hemşireler ameliyat sonrası konstipasyon risk değerlendirmesi yapmalı ve konstipasyon gelişiminin önlenmesini sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Constipation Risk Evaluation Carried Out On Patients Following Transurethral Prostate Resection (TUR-P) Operation This study is done for constipation risk evaluation measure and for determination of patients risk status by constipation risk evaluation for TUR-P patients. Research is performed Ankara Numune Educational Research Hospital Urology Clinics and Başkent University Ankara Hospital. 133 TUR-P patients of 2015 November-December and 2016 January-February were examined in this research. Data has been collected on first day after surgery by using“ Patient Diagnasis Form”and“Constipation Risk Evaluation Scale”. Data were analyzed by using spss 22.0 software. Avarage age of patients was determined as 67. Scale is structed as four parts including lifestyle, hospital conditions, phiological and psychological status, medicines increasing risk for constipation. 63 is the highest mark of the measure. According to the average risk marks taken from measure, constipation patients of 27,1 % (n:36) is under lower, 63,9 % (n:85) under medium and 9 % (n:12) is under high risk. Lifestyle part of measure is the highest risk group of TUR-P patients. It is deterdimed in the study that, old age, presence of additional illness, lack of movement, lower education, use of antiparkinson medicine increase risk of constipation. Nurses should evaluate constipation risk after surgery and prevent constipation.