Poli(bütil akrilat-co-N-hidroksimetil akrilamit) kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of poly(butyl acrylate-co-N-hydroxymethyl acrylamide) copolimers
  1. Tez No: 444392
  2. Yazar: SİBEL ÇİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET MAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bütil Akrilat, N-hidroksimetil-akrilamit, Kopolimer, FTIR, TGA, Elementel Analiz, Vizkozite, Butyl Acrylate, N-Hydroxymethyl Acrylamide, Copolymer, FTIR, TGA, Elemental, Analysis, Viscosity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, poli(bütil akrilat-co-N-hidroksimetil akrilamit) kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Özellikle çabuk polimerleşebilmesi sebebiyle monomer olarak N-hidroksimetil akrilamit seçilmiştir. Farklı monomer oranlarında hazırlanan çözeltiler azot gazından geçirildikten sonra polimer sentezi kompleks radikal kopolimerleşmesi şeklinde, başlatıcı olarak benzoil peroksit kullanılarak çözelti fazında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sentezler katalizör eşliğinde de gerçekleştirilmiştir. Katalizör (dimetilanilin) ile sentezlenen kopolimerler oda sıcaklığında ve 2 dakika gibi kısa bir süre içerisinde oluşabilmektedir. Çözücü olarak 1,4-dioksanın kullanıldığı tepkime sonrasında polimerler dietileter ile çöktürülmüş, çözüp tekrar çöktürülerek saflaştırılmış ve 40C'de vakum altında kurutulmuştur. Karakterizasyon aşamasında 250,01C'de yapılan vizkozimetrik ölçümler ile dimetilformamit ile hazırlanan farklı monomer derişimleriyle elde edilen ürünlerin molekül ağırlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen kopolimerlerin yapısı FTIR, vizkozimetrik yöntem, Elementel analiz ve TGA yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Sentezlenen kopolimerlerin bileşimi elementel analiz yöntemiyle Kelen-Tüdös ve Finemann-Ross eşitlikleri kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis and characterization of poly(butyl acrylate-co-N-hydroxymethyl acrylamide) copolymers were carried out. The monomer N-hydroxymethyl acrylamide has been chosen as monomer for its rapid polymerization property. The synthesis processes were performed in solution phase by complex radical copolymerization with different monomer mol ratios using benzoyl peroxide as initiator and nitrogen gas as inert atmosphere. Copolymers were synthesized with and without a catalyst. Synthesis reactions occured about room temperature in very short time (about 2 minutes) in case of using catalyst (dimethyl aniline). Copolymers were synthesized in 1,4-dioxane, precipitated with diethyl ether, purified by solvation-reprecipitation method and dried at 40C under vacuum. In characterization stage; the relationship between the molecular weights of the copolymers were investigated by viscosimetric measurements carried out at 250.02C using dimethylformamide as solvent. The structure of the copolymers were characterized by FTIR, viscometric, elemental analysis and TGA methods. The composition and the type of the copolymers were identified by elemental analysis method using the Kelen-Tüdös and Finemann-Ross equations.