Türkiye'de yamaç paraşütçüleri 'problemleri ve beklentileri'
Problems and expectations of paragliders in Turkey
  1. Tez No: 445542
  2. Yazar: YASEMİN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZBAY GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yamaç Paraşütü, Yamaç Paraşütçü, Problem, Beklenti, Paragliding, Paraglider, Problem, Expectation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Araştırmada, Türkiye'de yamaç paraşütü ile ilgilenen sporcuların karşılaştıkları problemler ve bu problemlerin çözümüne yönelik beklentiler ile sporcuların kişisel bilgilerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre sporcuların bu problem ve beklentilerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca araştırmada, yamaç paraşütçülerinin Türkiye genelinde karşılaştıkları problem ve beklentilere katılım düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2015 yılında Türkiye'de çeşitli sportif havacılık kulüplerinde lisanslı ve aktif olarak uçuş yapan 695 lisanslı yamaç paraşütçü, örneklemini ise lisanslı ve aktif olarak uçuş yapan 53 kadın (%14,6) ve 310 erkek (%85,4) toplam 363 yamaç paraşütçü oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”,“Yamaç Paraşütçülerinin Problemleri Anketi (YPPA)”,“Yamaç Paraşütçülerinin Beklentileri Anketi (YPBA)”ve“Açık Uçlu Soru Formu”kullanılmıştır. Araştırmada“Yamaç Paraşütçülerinin Problemleri Anketi (YPPA)”ile“Yamaç Paraşütçülerinin Beklentileri Anketi (YPBA)”nden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, istatistiksel yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, iki bağımsız grup arasında ortalamalar açısından fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Non-parametrik testlerden“Mann Whitney U-Testi”ve ikiden fazla bağımsız grup arasında ortalamalar açısından fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla da“Kruskal Wallis H-Testi”kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma bulgularına göre problemler anketi ve beklentiler anketi alt boyutlarının sporcuların cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları, öğrenim durumları, sporla ilgilenme süreleri, sertifika seviyeleri, toplam sorti sayıları, toplam uçuş süreleri, spor eğitimi aldıkları yer ve spordan ekonomik kazanç sağlama durumlarına göre anlamlı farklılık gösteren maddelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye'de yamaç paraşütçülerinin karşılaştıkları problemlerin tespiti ve beklentilerinin karşılanması konusunda elde edilen bulguların yamaç paraşütü sporu ile ilgilenen sporcular, antrenörler ve ilgili kurum ve kuruluşlardaki yöneticiler için önemli bilgiler içerdiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In the research, problems encountered by athletes dealing with paragliding in Turkey, expectations towards solution of these problems, athletes' attitudes towards these problems and expectations whether these problems and expectations make athletes different or not according to the independent variables derived from personal information of athletes. In this study, also the level of participation of paragliding athletes to these problems and expectations throughout Turkey was evaluated. The study covers 695 paragliding athletes who are licensed in certain aviation sports clubs in Turkey and paragliding actively within 2015. Sampling consists of 53 female (%14,6) and 310 male (%85,4) in total 363 paragliding athletes who have licenses and are paragliding actively. As data collection tool in the study,“Personal Information Form”developed by the researcher,“Survey of Paragliders Problems (YPPA)”,“Expectations of Paragliders Survey (YPBA)”and“Open Ended Question Form”were used. In the study,“Survey of Paragliders Problems”and“Expectations of Paragliders Survey (YPBA)”were used in the evaluation of the data obtained. As statistical method frequency, percentage distributions, amongst Non-parametric tests,“Mann Whitney U-Test”for two independent groups and“Kruskal Wallis H-Test”for more than two independent groups were used. In the analysis, the level of significance was taken as 0.05. According to research findings, it has been figured out that there were significant difference between the sub-dimensions of problems survey, the expectations survey and the gender of the paragliders, their ages, marital status, education, the duration of time they show interest to the sports, their certificate degrees, total number of sorties, the duration for total flight, the place they had sports education and the wages they gain from sports. In conclusion, it can be stated that this research provides important information for athletes interested in paragliding, coaches and the manager of relevant institutions and organizations.