Plasenta previa ve akreata olgularında inhibin-a düzeyi
The level of inhibin-A in placenta previa and placenta accreata cases
- Tez No: 445590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE KESKİN KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, Plasenta akreata, İnhibin-A, Placenta previa, Placenta accreata, inhibin-A
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Sezeryan sayısının artmasıyla beraber görülme sıklığı artan plasenta previa ve akreata anne ölümü nedenlerinden biridir. Postpartum hemoraji sebeplerinden olup mortalite morbiditesi yüksek olan bir toplum sağlığı sorunudur. Plasenta previa, plasenta akreata ve perkreata gibi anormal plasentasyon sonucu oluşan durumlar yoğun postpartum hemorajiye sebebiyet verip kimi zaman postpartum histerektomi endikasyonu taşımaktadır. Bu çalışmada plasenta previa ve akreta olgularında sinsityotrofoblastlardan salınan inhibin-a düzeyinin serum biyomarkerı olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kliniğimize 2016 mart -2016 ağustos tarihleri arasında başvuran, operasyonları merkezimizde gerçekleştirilmiş plasenta previa ve/veya plasenta akreata tanısı konmuş 40(kırk) gebe hasta ve kontrol grubunu oluşturan term gebeliği olan plasenta previa veya invazyon anomalisi olmayan 40(kırk) gebe hasta olmak üzere 80(seksen) gebe hasta dahil edildi. Plasenta previa totalis, plasenta previa parsiyalis, plasenta previa marginalis ve aşağı yerleşimli plasenta tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Plasenta invazyon anomalisi olarak görülen plasenta akreata, inkreata, perkreata olguları plasenta akreata olarak adlandırıldı. Çoğul gebelikler, kronik hastalığı olan gebeler, preeklampsi tanısı olan gebeler çalışma dışı bırakıldı. Her iki gruptaki hastalardan operasyona girmeden hemen önce inhibin-A düzeyine bakılmak üzere iki adet biyokimya tüpüne venöz damardan 3er cc kan örneği alındı. Hastaların demografik verileri, jinekolojik ve obstetrik öyküleri, plasental yapışma anomalileri, laboratuar parametreleri, yapılan kan transfüzyonları, ek cerrahi müdahaleler, operasyon süresi, doğum haftası, doğum ağırlığı değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubu olarak herhangi bir kronik hastalık ve plasenta previa tanısı almayan term gebeliği olan 40 hasta (%50) ve plasenta previa tanısı alan 40 gebe hasta (%50) olmak üzere toplam 80 hasta değerlendirildi. 16 (%20,1) hastanın plasenta akreata tanısı aldığı görüldü. 49 hastaya (%61,3) sezeryan, 21 hastaya (%26,3) sezeryan ve tüp ligasyonu, 10 hastaya (%12,5) sezeryan histerektomi uygulandı. Ek cerrahi yöntemlerden 11 hastaya (%13,8) Bilateral HAL, 3 hastaya (%3,8) kompresyon sütürleri, 1 hastaya (%1,3) balon tamponad, 1 hastaya (%1,3) Bilateral HAL+ UAL, 3 hastaya (%3,8) bilateral HAL+ balon tamponad, 3 hastaya (%3,8) kompresyon sütürleri+ balon tamponad, 1 hastaya (%1,3) Bil HAL+UAL+Kompresyon sütürü, 1 hastaya (%1,3) bil. HAL+ kompresyon sütürü balon tampon uygulandı. Hastaların tümünden operasyona gitmeden hemen önce maternal serumda bakılan inhibin-A değerlerine bakıldığında artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Maternal morbidite ve mortaliteye ile sonuçlanabilen plasenta previa vakalarında sitotrofoblastlardan salınan inhibin-a değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Plasenta akreata olgularının prenatal tanısı önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: As the cesarian section numbers increased, the placenta previa and accreata become important reasons of maternal deaths. It is a community health problem which has high mortality and morbidity because of postpartum hemorrhage. Abnormal placentation, comprised of placenta accreta, increta, and percreta, is a leading cause of postpartum hemorrhage and may lead postpartum hysterectomy. We aimed to investigate inhibin-a levels which is a placental hormon secreted by the syncytiotrophoblast in placenta previa and accreata cases. Materials And Methods: We included totally 80 patients, 40 patients who delivered preliminary diagnosis of placenta previa and accreata and 40 patients who delivered normal presentation of placenta as a control group in our clinic between the time period 2016 march-2016 august were included. The patients who diagnosed placenta previa totalis, placenta previa parsiyalis, placenta previa marginalis and low lying placenta were included at the study. Placenta accreata, increata, percreata were named as the placenta accreata. Multiple pregnancy, chronical diseases like diabetes mellitus, hipertansion, preeklampcia were excluded at the study. We took 3 cc venous blood in biochemical tubes from the every patient before the operation to determine inhibin-a levels. Patient's demographic datas, gynecological and obstetric history, placenta invasion anomalies, laboratory parameters, blood transfusions, other surgical methods, operation time, gestational age, birth weight were examined. Results: 40 (%50) patients as the control group and 40 (%50) patients who have diagnosed as the placenta previa, totally 80 patients were assessed. 16 (%20,1) patients diagnosed as the placenta accreata. 49 patients (%61,3) were done only cesarean section, 21 patients (%26,3) were done cesarean ve tubal ligation, 10 patients (%12,5) were done cesarean hysterectomy. From the other surgical methods 11 patients (%13,8) had bilateral HAL, 3 patients (%3,8) had compression sutures, 1 patient (%1,3) had intracervical balon tamponad, 1 patient (%1,3)had Bilateral HAL+ UAL, 3 patients (%3,8) had bilateral HAL+ intracervical balon tamponad, 3 patients (%3,8) had compression sutures + intracervical balon tamponad, 1 patient (%1,3) had Bil HAL+UAL+compression sutures, 1 patient (%1,3) had bil. HAL+ compression sutures and intracervical balon tampon. İnhibin-a levels which were taken from the all patients before the operation are not statistically significant different between groups (p>0.05). Conclusions: In our study we couldn't find statistically significant difference in inhibin-a values, as a hormon excreted from the citotrofoblasts, in placenta previa and accreata cases which may cause maternal morbidity and mortality. It seems great importance to diagnose placenta accreata in prenatal period to decrease maternal mortality.