Rebecca Lenkiewicz's theatre and her marginal women characters
Rebecca Lenkiewicz'in tiyatrosu ve marjinal kadın karakterleri
- Tez No: 445775
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rebecca Lenkiewicz, feminizm, süfrajet aktiviteler, yalnızlık teması, Hiroşima, Rebecca Lenkiewicz, feminism, suffragette movement, politics, Hiroshima
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çağdaş tiyatronun önemli kadın oyun yazarlarından biri olarak kabul edilen Rebecca Lenkiewicz, çeşitli oyun, senaryo ve ortak çalışmalarla beğeni görmüş ve ödüllendirilmiştir.Bu çalışma 'Rebecca Lenkiewicz's Theatre And Her Women Characters başlığı altında, Lenkiewicz'in oyun yazarlığını bütün yönleriyle, farklı eserleri üzerinden inceler. Çalışmada öncelikle Lenkiewicz'in feminist yönüyle kimlik arayışı içindeki kadın karakterleri eserlerinde nasıl yansıttığı ele alınıyor. Bu da çoğunlukla eleştirmenlerin dikkatini çeken eseri Her Naked Skin ve Oscar başta olmak üzere birçok ödüle layık görülen ortak bir senaryo çalışması olan Idafilmi üzerinden gerçekleştiriliyor. The Night Season ve Jane Wenham: The Withch of Walkern eserlerinde de kadın karakterlerin sorun ve arayışları ayrıca inceleniyor. Yazarın yakın geçmiş ve günümüz sosyal ve politik sorunlara olan duyarlılığını ve vermek istediği mesajları konu edinen politik oyunları da ayrı bir başlık altında değerlendiriliyor. The Invisible, The Soldier's Tale ve henüz yayınlanmamış eseri Wisconsin bu çalışmada söz konusu temalar göz önünde bulundurularak incelenen eserleridir. Lenkiewiz oyunlarında sanat ve sanatçıların bohem hayatına ve aşklarına geçmiş hikâyelerden de beslenerek yer vermiştir. The Painter ve Shoreditch Madonna adlı iki eseri bu açıdan inceleniyor. Ve son olarak kendisiyle yapılan bir röportajla çalışma sonlandırılıyor.
Özet (Çeviri)
Rebecca Lenkiewicz, one of the most important female playwrights of contemporary theatre, has been appreciated and awarded with various plays, screenplays and collaborative works. This study examines her playwriting and primarily deals with the way how the playwright reflects the female characters that are in a quest for their identities. And this is mainly realized through Her Naked Skin that attracted the attention of critics and through co-written movie Ida that was awarded with many prizes, notably Oscar. The troubles and challenges of female characters are also examined in her works such as The Night Season and Jane Wenham: The Witch of Walkern. Political works showing author's sensitivity to social and political issues of the recent past and the present are evaluated under a separate chapter as well. The Invisible, The Soldier's Tale and her unpublished play Wisconsin are among the plays that are examined in view of that fact. Lenkiewicz has included the bohemian life and love of art and artists in her plays by feeding the history. The two plays of the playwright The Painter and Shoreditch Madonna are examined from this respect. Finally, we had a chance to have an interview with Rebecca Lenkiewicz after a strenuous effort and the study is finalized with this interview in which she gave frank and sincere answers unfolding her projects, play writing career and political views.