İslam Hukukunda hükümlerin hikmet ile ta'lîli
The deduction of decrees in Islamic Law by means of wisdom
- Tez No: 445789
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Kıyas, Ta'lîl, Hikmet ile ta'lîl, Islamic law, Comparison, Deduction, Deduction through wisdom
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İslam hukuku kulun Allah'ın emrettiği bir hayatı yaşamasının yoludur. İslam hukukunun temel dinamiklerinden biri tüm zaman ve mekânlara şamil oluşudur. İşte bu şumuliyetin gerçekleşmesinde ve İslam hukukunun dinamik yapısını korumasında en önemli etkenlerden biride hiç şüphesiz kuralları arasında kıyas yapılabilinmesi özelliğidir. Kıyas biri illet biri de hikmet temelli olmak üzere iki şekilde değerlendirilir. Âlimler tarafından genel olarak kabul gören hükümlerin illet eksenli temellendirilmesi iken, hikmet eksenli temellendirilme de bazı usûl âlimi tarafından kabul edilmiştir. Hükümlerin hikmete göre ta'lîl edilmesi mevzusu İslam hukukçuları arasında tartışma konusu olsa da, uygulama alanında birçok hükmün hikmete göre ta'lîl edilerek hüküm verildiği aşikârdır. Bu durumda hikmet ile ta'lîli İslam hukuk metodolojisinde bir yöntem olarak kabul etmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Islamic law is the way that Allah has ordered for a human being to live accordingly. One of the basic conventions of Islamic law is its subsuming all time periods and places. The availability of making comparison undoubtedly is one of the most effective factors in the realization of that subsuming and the preservation of dynamic structure of Islamic law. Comparison is done on the basis of two ways: malady and wisdom. While the common accepted law is malady-based, there are many Islam scholars who assess the situation on a wisdom-based way. Although drawing a conclusion on wisdom-based ways is a controversial issue among Islamic scholars, it is obvious that many decisions in practical applications are drawn on wisdom-based ways. In that case, the true thing is to accept wisdom-based drawing conclusions as a applicable method in Islamic law.