Teşvik kararlarının 6. bölge yatırımlarına etkisi ve Şanlıurfa örneği
The impact of incentive decisions to region 6 investments and Şanlıurfa example
  1. Tez No: 445880
  2. Yazar: FERUDUN CEMAL SOFUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvikleri, Teşviklerde 6. Bölge, Yatırım Teşvik Belgesi, Şanlıurfa, Investment Incentives, Region 6 in Incentives, Investment Incentive Certificate, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın amacı; 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımı Hakkındaki Karar (mevcut yatırım teşvik sistemi)'ın, Türkiye'de ve 6. Bölge illerindeki uygulama sonuçlarını değerlendirmek, mevcut yatırım teşvik sisteminin kısa dönem etkilerini ortaya çıkarmak ve Şanlıurfa'da yatırım kararı alan işletmelerin yatırım kriterleriyle destek unsurlarından ne ölçüde yararlandıklarını tespit etmektir.Nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak yapılan çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yatırım ve teşvik kavramının kavramsal ve teorik çerçevesi açıklanmıştır. İkinci bölümde hedef bölgenin yatırım teşvikleri açısından değerlendirilmesi yapılarak, uygulama ilinin sanayi altyapısı ve yatırım ortamı üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Türkiye, hedef bölge ve uygulama ilinin kısa dönemde yatırım teşviklerinden ne ölçüde faydalandıkları istatistiksel olarak karşılaştırmalı analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın planı ve yöntemleri verilmiştir. Dördüncü bölümde bulgular saptanmıştır. Uygulanmış olan anketten elde edilen verilerin analizlerinde SPSS istatistik programından yararlanılarak mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliği değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise çalışmanın tümü üzerinde bir değerlendirme yapılarak öneriler ortaya konulmuştur. Yatırım teşvik kararlarının 6. Bölgede yatırım yapmak isteyen işletmelerin yatırım kararları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the impact of the“Decree No. 2012/3305 on State Incentives in Investments”(current investment incentive system) on Turkey and Region 6 provinces, to reveal the short-term impacts of current investment incentive system and to determine to what degree the enterprises on the verge of investing in Şanlıurfa could take advantage of the investment criteria and the support factors.The study which was conducted by means of both qualitative and quantitative research methods has five chapters. In the first chapter, conceptual and theoretical frame of investment and incentive was explained.In the second chapter, by evaluating the target region in terms of investment incentives, the industrial infrastructure and investment environment of the sample city was assessed. It was statistically and comparatively analysed to what degree Turkey, the target region and the sample city could benefit from the investment incentives in the short term. In the third chapter, the plan and methods of the study was presented. In the fourth chapter the findings were identified. The efficiency of the current investment incentive system was evaluated by utilizing SPSS statistics program in the analysis of data obtained from the survey applied.In the fifth chapter, suggestions were offered after a general evaluation on the study. It was found out that the investment incentive decree had an impact on the investment decisions of the enterprises which were willing to invest in Region 6.