Özel sektörde istihdamın arttırılmasında etkili olan faktörlerin analizi
Analysis of the influential factors increasing employment in private sector
- Tez No: 445888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Employment, Turkey Business Council, Unemployment, Labour Supply, Labor Demand
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüz ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, bireylerin geçimlerini asgari düzeyde sağlamak amacıyla belli bir ücret karşılığında çalışması kuşkusuz gereklidir. Bireylerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda açık iş pozisyonlarında üretim faaliyetlerinde bulunması ve sürekliliğinin sağlanması son derece önemlidir. Dolayısıyla istihdam sürekliliğinin sağlanması amacıyla bireylerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri işlere yönlendirmek gereklidir. Ülkemizde istihdam faaliyetleri, Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan aktif ve pasif işgücü istihdam politikaları vasıtasıyla yürütülmektedir. İstihdam faaliyetlerinin yeterince yapılamaması ya da eksik yapılması işsizlik sorununu beraberinde getirecektir. Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü politikalarından iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri, işgücü yetiştirme kursları (UMEM, İEP, TYP), dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen meslek eğitim kursları ve pasif işgücü politikası olan işsizlik sigortası hizmetlerinin 2010-2015 yıllarını kapsayan verileri analiz edilerek, literatür taraması yapılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye İş Kurumu tarafından istihdama katkı sağlayan hizmetlerin daha iyi seviyelere nasıl gelinebileceği ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca devam eden hizmetlerin olumsuz yönlerinden bahsedilmiş olup gerekli düzenlenmeler ile daha iyi seviyelere gelinebileceğinden bahsedilmiştir. Anahtar Kelimler: İstihdam, Türkiye İş Kurumu, İşsizlik, İşgücü Arzı, İşgücü Talebi
Özet (Çeviri)
Considering the today's economic conditions, working in return for a fee to provide individuals living at the minimum level is inevitable. It is extremely important for individuals to engage in manufacturing operations in accordance with their interests and abilities in a job and to ensure their continuity. Therefore, to ensure continuity of employment, individuals should be directed to jobs that they can do in accordance with their interests and talents. In our country, employment activities are carried out by means of active and passive labor employment policies implemented by Turkey Business Council. Failure to carry out employment activities adequately or incompletely will bring the unemployment problem. The literature was reviewed by analyzing the data covering the period 2010-2015 of active labor market policies of Turkey Business Council such as job and career counseling services, vocational training courses (UMEM, İEP, TYP), vocational training courses organized for disadvantaged groups and unemployment insurance services that is the passive labor market policies. In this regard, some suggestions were made to let the services become better carried out by Turkey Business Association to contribute to employment. Additionally, negative aspects of ongoing services are mentioned it is stated that with some required arrangements better levels may be reached.