Fen bilimleri ders kitaplarında bulunan analojilerin sınıflandırılması
Analogies categorise partaking in science textbook
  1. Tez No: 446023
  2. Yazar: RAMAZAN ZİYA YAMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜNDAR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Dersi Kitabı, Analoji, Fen Eğitimi, Science Textbook, Analogy, Science Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı 2015-2016 eğitim-öğretim yılında devlet ve özel okullarda kullanılan fen dersi kitaplarında yer alan analojileri sınıflandırmaktır. Bu amaçla 2015-2016 yılında okutulacak olan kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinden indirilmiş ve betimsel modellerden olan doküman incelemesi tekniği ile incelemiştir. Kitaplar iki sefer taramadan geçirilmiş ve analojiler belirlenmiştir. Daha sonra Fen Bilgisi Öğretmenliğindeki bir uzman ile analojiler değerlendirilmiş ve Miles Y. Huberman tarafından yapılan güvenirlik ölçeğine göre güvenirliğine bakılmıştır. Çıkarılan analojiler Thiele ve Treagust (1994) tarafından yapılan analojik sınıflandırmaya göre bir tabloda sınıflandırılmış ve elde edilen yüzdeliklere göre bulgular açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda kitaplardaki analojilerle ilgili eksiklikler belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to categorise partaking in science textbooks which is used at public school and private school in 2015-2016 school year. For this purpose textbooks which in will be read 2015-2016 were downloaded from The Minister Of National Education's web page and were analyzed with document review method in which is involved descriptive models. Textbooks were scanned and analogies were determined. Then this analogies were evaluated with an expert from Science Teaching and were identified confidence according to confidence inventory which was conducted by Miles Y. Huberman. Determined analogies were categorised at a chart according to analogic classification which was conducted in 1994 by Thiele and Treagust and findings were explained according to the percentage obtained. At the end of study mistake related analogies were stated and were offered suggestions.