English teachers' opinions about using songs to teach english to children (The sample of Diyarbakır city)
İngilizce öğretmenlerinin çocuklara İngilizce öğretiminde şarkı kullanımına ilişkin görüşleri (Diyarbakır ili örneği)
- Tez No: 446067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER BEKLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Dil Öğrenicileri, Şarkılar, Motivasyon, Young Learners, Songs, Motivation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz dünyasında çocuklara İngilizce öğretmek önemli bir konu olarak kabul edilmekte ve çocukların yabancı dil öğrenmesinde şarkılardan yararlanma gittikçe daha fazla ilgi çeken bir konu haline gelmektedir. Çalışmalar şarkıların dil öğretimine, özellikle çocuklar için hazırlanan dil öğretim programlarına dâhil edilmesinin daha rahat bir dil öğrenme ortamı oluşturulmasına katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca teknolojik gelişmeler dil öğretim materyallerinin çocukların dil derslerinde kullanımını daha basit ve daha kullanışlı hale getirmiştir. Bu durum teknoloji ürünü materyallerin dil öğretimi ile bütünleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin çocuklara İngilizce öğretiminde şarkı kullanımına ilişkin görüşlerini öğrenmektir. Araştırma Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan özel ve kamu ilkokullarında yapılmıştır. Çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 14 kamuya bağlı ve 9 özel ilkokuldan 62 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Gerekli bilgiyi toplamak için uzman değerlendirmesine dayalı bir anket hazırlanmış ve veriler SPSS 18 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar İngilizce öğretmenlerinin görüşleri ve yaşları arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, sonuçlar İngilizce öğretmenlerinin görüşleri ve öğretmenlik deneyimleri arasındaki anlamlı farkı ortaya koymuştur. Bu bulgular öğretmenlerin şarkı kullanımına ilişkin görüşleri ile yaşları ve öğretmenlik deneyimleri arasındaki ilişkiyi yansıtmaktadır. Ayrıca, sonuçlar ilkokul İngilizce öğretmenlerinin çoğunluğunun İngilizce derslerinde bazen şarkı kullandığını göstermiştir. İlkokullardaki İngilizce öğretmenleri şarkıların çocuklara İngilizce öğretmek ve dil başarı seviyelerini arttırmak için etkili dil öğretim materyalleri olduğunu düşünmektedirler. Sonuçlar kamu ve özel ilkokullardaki İngilizce öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Ayrıca erkek ve bayan İngilizce öğretmenlerinin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunamamıştır. Son olarak üniversite eğitimleri sırasında 'Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi' dersini alan ve almayan İngilizce öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, teaching English to children has gained considerable attention and the utilization of songs in language learning of children has become a subject that has increasingly drawn more interests. Studies have shown that the inclusion of songs in language teaching, especially in language teaching programs which are prepared for children contributes to the formation of a more comfortable language learning atmosphere. Besides, technological developments have rendered the utilization of language teaching materials in children's language classes far smoother and more functional. This situation obligates the adaptation and incorporation of technologically-produced materials including songs into language teaching. The primary aim of this study was to investigate the opinions of primary school English teachers about the utilization of songs to teach English to children. The study was carried out in state and private primary schools in the Kayapınar district of Diyarbakır, Turkey. A purposive sampling strategy was employed in the study. Sixty-two English teachers from 14 state primary schools and nine private primary schools participated in the study. To gather the relevant data, a questionnaire was prepared based on expert evaluation. The data were analyzed through SPSS 18. The findings obtained from the study indicated that there was a significant difference between English teachers' opinions and their ages. Similarly, the results revealed a significant difference between the participants' opinions and their teaching experiences. These findings reflect a correlation between the teachers' opinions regarding the use of songs and their ages and teaching experiences. Additionally, the findings indicated that the majority of primary school English teachers sometimes used songs in their English classes. They considered songs as effective language teaching materials for teaching English to children and increasing their students' language achievement levels. The findings did not indicate a significant difference between the opinions of state primary school English teachers and private primary school English teachers. Additionally, there was not a significant difference between male and female English teachers' opinions. Finally, there was not a significant difference between the opinions of the English teachers who took the course 'Teaching Foreign Language to Children' during their university education and those who did not take the course.