Suluca Karahöyük MÖ 3.-2. binyıl kült eserleri
Cult fragments of Suluca Karahöyük 3.- 2. millennium B. C.
- Tez No: 515953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLA TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Suluca Karahöyük, Kült, Kapadokya, Ata Kültü, Suluca Karahöyük, Cult, Cappadocia, Ancestral cult
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Suluca Krahöyük Kapadokya Bölgesinin kuzeyinde ve Kızılırmak Kavsi içerisinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar uzanan ticaret ağların kesişme noktasında yer alan Suluca Karahöyük birçok kervan ve seyyahın uğrak noktası durumunda olmuştur. Bu zengin ve hareketli coğrafyada bulunan höyüğün dikkat çeken bir diğer özelliği ise tarih boyunca Anadolu inanç sisteminde saygın bir konumda olmasıdır. Höyüğün yakınlarında yer alan Bektaşi geleneğinin kurucusu, Hacı Bektaşı Veli'nin bu yerleşim yerine gelerek dergahını buraya kurması tesadüf olarak düşünülmemelidir. Höyük üzerinde 1967-1978 yılları arası yapılan kazılarda MÖ 3. ve 2. binyılına ait çok sayıda kültsel işlevi olduğu düşünülen objelerle karşılaşılmıştır. Bu objelerden yola çıkarak tezimizde MÖ 3. ve 2. binyıldan günümüze kadar geçen süreçte Suluca Karahöyük'ün inanç sistemi değerlendirilmiştir. Suluca Karahöyük'ün çok eski bir kazı olması, buluntuların yayınlanmamış olması, kült objeleri olarak ele aldığımız eserlerin günümüz literatürüne göre tekrar değerlendirilmesini gerekli kılmaktaydı. Bu çalışma sonucunda Tunç Çağlarında Suluca Karahöyük'denele geçmiş önemli sayıdaki kültsel objeler, değerlendirilmiş ve höyüğün inanç sistemi ve özellikle Kapadokya bölgesinin inanç sistemi içindeki konumu incelenmiştir. Höyükte çıkan ve tez kapsamında incelediğimiz MÖ 3. ve 2. binyılına ait eserler ağırlıklı olarak ata kültünü işaret ettiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Suluca Karahöyük is located to the north of the Cappadocia region and in the Kızılırmak Basin. Suluca Karahöyük, which is situated at the intersection of trade nets extending from past to present day, has become a frequent destination for many caravans and travelers. Another remarkable feature of the mound, which is located in this rich and vibrant geography, is that it has had a prestigious position in Anatolian belief system throughout history. It is not a coincidence that the founder of the Bektasi tradition which is near the mound, Hacı Bektaşi Veli, came to this settlement and established his dervish lodge here. The excavations carried out on the mound between 1967 and 1977 revealed objects belonging to the 3rd and 2nd millenniums, which were thought to have a cultic function. Based on these objects, this thesis evaluates the belief system of Suluca Karahöyük during the period from the 3rd and 2nd millennium to the present day. The fact that Suluca Karahöyük is a very old excavation and the fact that the finds were not published necessitated the re-evaluation of the objects we considered as cult objects according to today's literature. As a result of this study, a considerable number of cult objects recovered from Suluca Karahöyük during the Bronze Age were evaluated and the belief system of the mound, especially the position of Cappadocia within this belief system, was examined. It has been understood that the artifacts belonging to the 3rd and 2nd millennium BC which were excavated from the mound and which we have examined in the thesis mainly indicate ancestral cult.