Kazak hikâyeci Sayın Muratbek'in köy hikâyeleri ile Sabahattin Ali'nin konusu köyde geçen hikâyeleri üzerine bir karşılaştırma
A comparative study on Kazakh story-writer Sayin Muratbek's village stories and Sabahattin Ali's stories set in the village
  1. Tez No: 446237
  2. Yazar: KYMBAT KALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Karşılaştırmalı Edebiyat, Kıyaslama, Köy, Gerçekçilik, Tahlil, Sayın Murtabek, Sabahattin Ali, Short Story, Comparative Literature, Comparison, Village, Realism, Analysis, Sayin Muratbek, Sabahattin Ali
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 542
Özet
Bu çalışmada, Kazak hikâyeci Sayın Muratbek'in köy hikâyeleri ile Sabahattin Ali'nin konusu köyde geçen hikâyeleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme yapılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, Türk Edebiyatında hikâyeci kimliğiyle ön plana çıkan; realist tarzda eser veren ilk isimlerden biri olan Sabahattin Ali'nin hayat hikâyesi ve hikâyeciliği ile ilgili bilgi verildikten sonra, yazarın köyde geçen tüm hikâyeleri tema ve yapı (olay örgüsü, mekân, zaman, kişiler) bakımından incelenmiştir. İkinci bölümde, Kazak tarih sahnesinde yazar, gazeteci, devlet adamı olarak tanınan; Kazak edebiyatına büyük katkıda bulunan Sayın Muratbek'in hayat hikâyesi ve hikâyeciliği hakkında bilgi verildikten sonra Sovyet döneminde Kazak köyünün yaşamını anlatan tüm hikâyelerin tanımı ile tahlilleri sunulmuştur. Yazarın hikâyeleri, Sabahattin Ali'nin hikâyeleri gibi, tema ve yapı (olay örgüsü, mekân, zaman, kişiler) bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Sabahattin Ali ve Sayın Muratbek'in hikâyeleri incelenirken ortaya çıkarılan dikkatler ile değerlendirmeler ele alınarak, karşılaştırmalı bir inceleme yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın Sonuç bölümünde ise ortaya çıkan dikkatler, benzerliklerle farklılıklardan söz edilmiştir. Çalışmanın sonunda kullanılan kaynaklar verilmiştir. Ek olarak da Sayın Muratbek'in Türkçe'ye tarafımızdan çevirisi yapılan beş hikâyesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this paper is to compare short-stories which set in village or carry information about village life and villagers of short-story author Sabahattin Ali and Kazakh short-story author Sayin Muratbek. The aim is finding out the similarities and differences between those short stories and give possible explanation. The first part of the paper is about Turkish short-story author Sabahattin Ali, which is very popular with his short stories written in realistic style. The life, all writings and short stories of the author are reviewed. To that end, thematic and structural characteristics of short stories which set in village or carry information about Turkish village life and villagers, their problems and solutions, their policies and results of these policies will be analyzed. The second part of the paper is about Kazakh short-story author Sayin Muratbek which is well known as a writer, journalist, politician in the history of Kazakhstan and made a great contribution to the Kazakh literature. İn this part, biographical notes about life of the Kazakh author, all his writings and short stories are rewiewed. After that thematic and structural characteristics of short stories of the author will be analyzed and the analysis of each short story will be given separately. İn third part of a paper Kazakh and Turkish short stories will be compared in terms of theme and story structure and all similarities and differences between two writers' short stories will be identified. İn conclusion, the most significant similarities and differences between Kazakh and Turkish short stories are emphasized and explained. At the end of the paper, detailed bibliography is provided. İn addition, 5 short stories of Sayın Muratbek that were translated by the author of this thesis are given in the end of a paper.