Class conflicts in James Shirley's The Lady of Pleasure and Bernard Shaw's Pygmalion
James Shirley'nin The Lady of Pleasure ve Bernard Shaw'un Pygmalion oyunlarında sınıfsal çatışma
- Tez No: 446300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sınıfsal çatışma, Toplumsal Baskı, Marksizm, BrechtyenTiyatro, Stanislavsky Sistemi, Class struggles, Social Oppression, Marxism, Brechtian Drama, Stanislavsky System
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
James Shirley'nin The Lady of Pleasure ve Bernard Shaw'un Pygmalion oyunları sınıfsal çatışmaları incelemek için İngiliz Edebiyatının önemli oyunlarıdır. The Lady of Pleasure oyununda Shirley sonunda insani değerlerin önemini anlayan baskıcı bir üst sınıf çiftinin hikayesini anlatır. Ayrıca, oyunda Shirley'nin toplumdaki sınıfsal çatışmaları örneklediği farklı sosyal sınıflardan kişiler de vardır. Öte yandan, Pygmalion oyununda, Shaw çiçekçi bir kız olan Liza'nın ve onun Prof. Higgins ve Pickering'in yardımlarıyla bir üst sınıf kadınına dönüşme hikayesini anlatır. Oyunda farklı sosyal sınıflardan kişiler olduğundan, bu oyunda da sınıfsal çatışmalar yansıtılmaktadır. Bu tezde, sınıfsal çatışmalar, sosyal sınıflar arasındaki uçurumlar, toplumdaki farklılıklar ve kadın kimliği Marksist açıdan incelenecektir. Ayrıca, Brechtyen tiyatro ve Stanislavsky'nin oyunculuk bakış açısı modern tiyatronun nasıl geliştiğini göstermek adına tartışılacaktır. İlk bölüm 17. ve 20. yüzyılların tarihi ve sosyal geçmişi, Marksizm, Brechtyen Drama ve Stanislavsky sistemi hakkında bilgi verir. İkinci bölüm James Shirley'nin The Lady of Pleasure oyunundaki sınıfsal çatışma ve kadın kimliğini tartışır. Üçüncü bölüm Bernard Shaw'un Pygmalion oyununda sınıfsal çatışma ve kadın kimliğini tartışır. Dördüncü bölüm oyunları karşılaştırıp farklılıkları belirtmektedir. Bu çalışmanın amacı James Shirley ve Bernard Shaw'un oyunlarını Marksist teori kapsamında incelemektir. James Shirley'nin The Lady of Pleasure ve Bernard Shaw'un Pygmalion'ı sınıfsal çatışmalar açısından incelenecektir.
Özet (Çeviri)
James Shirley's The Lady of Pleasure and George Bernard Shaw's Pygmalion are significant plays of English Literature to analyze class struggles. In The Lady of Pleasure, Shirley tells a story of an oppressor upper class couple who soon realize the importance of human values. There are also people from different social classes through which Shirley exemplifies class conflicts in the society. On the other hand, in Pygmalion, Shaw tells a story of a flower girl, Liza and her transformation into an upper class woman with the help of Prof. Higgins and Pickering. As there are also people from different social classes, class struggles are also reflected in this play. In this dissertation, class struggles, the gap between the social classes, complexities in society and women identity will be analyzed from the perspective of Marxism. Also, Brechtian Drama and Stanislavsky's perspective of acting are discussed to show how modern drama has developed. The first chapter gives information on the historical and social backgrounds of the 17th and the 20th centuries, Marxism, Brechtian Drama and Stanislavsky's system. The second chapter discusses class struggles and women identity in James Shirley's The Lady of Pleasure. The third chapter discusses class struggles in Bernard Shaw's Pygmalion. Lastly, the fourth chapter compares and contrasts the plays. The aim of this dissertation is to analyze James Shirley's and Bernard Shaw's plays according to Marxist theory. The Lady of Pleasure by James Shirley and Pygmalion by Bernard Shaw will be studied in terms of class struggles and women identity.