Üç boyutlu çizgi filmlerin okul öncesi çocukların mekânda konumla ilgili kavram gelişimine etkisi
The effects of three dimension cartoons on preschool children's concept development of position on the space
- Tez No: 446361
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, mekânda konum, uzaysal algı, çizgi film, animasyon film, animasyon, okul öncesi çocuklar, preschool education, position on the space, spatial perception, cartoon, animated movie, animation, child-preschool
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada çocuklarda önemli bir etkiye sahip olan çizgi filmler, kavram öğretimi amacıyla kullanılmıştır. Çizgi filmlerin, okul öncesi çocukların kavram gelişimleri üzerindeki etkisini incelemek ve yapılan etkinliklere yönelik çocukların görüşlerinin araştırılması için yarı deneysel araştırma deseni tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında okul öncesi öğretmenleri tarafından belirtilen ve öğretiminde zorlanılan uzaysal algılama ile ilgili kavramların öğretimi için dört çizgi film geliştirilmiştir. Geliştirilen bu çizgi filmler kullanılarak 48-60 ay aralığındaki okul öncesi seksen üç çocuktan oluşan (2 deney grubu, 2 kontrol grubu) örneklem grubu ile çalışma yürütülmüştür. Çocukların öğrenme düzeylerini belirleyebilmek için veri toplama aracı olarak kavram gelişim testi, çocukların yapılan etkinliklere yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla da yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular çizgi filmlerin okul öncesi çocukların kavram gelişimleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca ön testin kavram gelişimleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Deney gruplarındaki çocukların büyük çoğunluğu izlenilen çizgi filmlerin kavram ve oyun öğrettiğini ifade ederken, kontrol gruplarındaki çocukların ise genellikle yapılan etkinliklerin sadece oyun öğrettiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, cartoons, which have a high influence on children, are used with the aim of concept teaching. Quasi-experimental research design is preferred to examine the effects of cartoons on the concept development of preschool children and to investigate the children's opinions about the activities. Within the scope of the study, four cartoons are developed to teach the concepts of spatial perception that are indicated by the preschool teachers and that are difficult to teach, and those cartoons are applied to the sample (2 experimental groups, 2 control groups) consisting of eighty-three preschool children, who are in the range of 48-60 months old. Concept development test is used as the data collection tool in order to determine learning levels of children, and semi-structured interview form is used to establish the children's views about the activities. The findings obtained show that cartoons have statistically significant effect on preschool children's concept development. Besides, pre-test is seen to have a significant effect on concept development as well. A great majority of the children in the experimental groups state that the cartoons they watched teach them concept and games; while the children in the control groups generally indicate that the activities done teach just games.