Avrupa Birliği-Azerbaycan ilişkileri anket analizi çalışması
European Union-Azerbaijan relations survey analysis
- Tez No: 446919
- Danışmanlar: PROF. DR. YELDA HATİCE DEMİRAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Güney Kafkasya, Azerbaycan, Avrupa Komşuluk Politikası, Doğu Ortaklık Anlaşması, Eylem Planı, İlerleme Raporu, Anket Analizi Çalışması, European Union, The South Caucasus, Azerbaijan, The European Neighbourhood Policy, East Partnership Agreement, Action Plan Progress, Report, Survey Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Soğuk Savaşın sona ermesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra aktörlerin bölgeye ilgisi, temelde enerji kaynakları ve bölgesel sorunlar nedeniyle artmaktadır. Bölgeye ilgisi artan ve çeşitli ekonomi, hukuki ve politika araçları ile aktif olmaya çalışan AB yeni bir dönüşüme uğramıştır. 1993 yılında Maastricht Anlaşmasıyla siyasi birlik yapısına kavuşan AB, dış politika ve güvenlik konularında yeni bir çalışmanın içerisine girmiştir. Özellikle Avrupa'nın doğusunda ve Güney Kafkasya'da yeni ülkelerin bağımsızlıklarını ilan etmesi, genişleme sürecinde olan AB için bir güvenlik sorunu oluşturmuştur. Azerbaycan ve Hazar Denizi zengin enerji kaynaklarına sahip olmasından dolayı enerji ithalatı (özelliklede doğalgaz) %46'larda olan ve 2030'lu yıllarda %70 civarında olacağı değerlendirilen AB için cazibe haline gelmiştir. AB 2007 yılı genişlemesiyle (Romanya ve Bulgaristan'ın üyeli) birlikte Güney Kafkasya ülkeleri ile komşu olmuştur. Tabii bu ülkelerle ilişkilerini geliştirmek maksadıyla hukuki zemini oluşturan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşmaları ve Politik zeminini oluşturan Avrupa Komşuluk Politikaları vasıtasıyla bölgede etkin bir rol oynamak istemektedir. Özellikle 1990'lı yıllarda uygulamaya çalıştığı projelerde başarısız olan AB, bölge ülkeleri için düzenlediği ilerleme raporlarındaki gelişmeler neticesinde desteklerini arttırmaktadır. Doğrusunu söylemek gerekirse, ne kadar reform o kadar mali destek deyimi yerinde olacaktır. Bu çalışmayı, AB eurometer anket programına göre 2015 yılı güz döneminde Azerbaycan'da yaptığım çeşitli yaş ve meslek grupları arasında yaptığım anket çalışması değerlendirme aşamasında tezi desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The end of the Cold War and the Soviet Union after the collapse of the region of interest of actors is growing because of basic energy resources and regional issues. Regional interest in the growing and diverse economy, trying to be active with the legal and policy tools the EU has undergone a new transformation. In 1993 gained the political union structure with the Maastricht Treaty, the EU has entered into a new work on foreign policy and security issues. In particular, the declaration of independence of new countries in the east of Europe and the South Caucasus, have created a security problem for the EU is in the process of expansion, Azerbaijan and Caspian Sea energy imports due to its rich energy resources (especially natural gas), which in 46% and 2030 l in the years has become an attraction for the EU considered to be around 70%. EU enlargement in 2007 (Romania and Bulgaria members) have been together with the neighboring countries of South Caucasus. Needless to develop relations with these countries constitute the legal basis for the purpose of forming the Partnership and Cooperation Agreement and the political ground is willing to play an active role in the region through the European Neighbourhood Policy. Especially for projects that failed to work in practice in the 1990s, the EU supports the development as a result of the increase in organized progress reports for their country. Obviously it will be the reform of financial support statement in place. This thesis was supported by the arguments I made in the evaluation phase of a survey among various age groups and professions EUROMET EU 2015 survey by the fall semester of my program in Azerbaijan.