Kamuoyu araştırmalarının seçmenler üzerindeki etkileri
- Tez No: 446920
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Seçmen, kamuoyu, bilimsel araştırma, kamuoyu araştırmaları, Voter, public opinion, scientific research, public opinion surveys
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Seçmen davranışlarının belirlenmesi, seçmen algılarının değiştirilmesi gibi ihtiyaçlardan dolayı başvurulan kamuoyu araştırmaları siyasi iletişimin vazgeçilmez bir unsurudur. Seçmenlerin oylarını hangi doğrultuda kullanacaklarının ne zaman netleştiği de siyasiler açısından önemli bir bilgidir. Kararsız seçmeni tespit etmek ve seçmenin kararına talip olmak isterler. Siyasiler seçim kampanyası ya da seçim vaatlerini seçmenin taleplerine göre şekillendirmek için bu bilgilere ihtiyaç duyarlar. Seçmen, yapılan araştırmalara ne kadar güveniyor ve ne derece takip ediyor? Kamuoyu araştırmalarının güvenilirliği de üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisidir. Bazı seçmenler için diğer seçmenlerin oy tercihleri önemlidir. Kararsız seçmenler çoğunluğa uymak ve önde giden partiye oy vermek isteyebileceği gibi oy dağılımındaki dengeyi sağlamak açısından daha düşük oy oranına sahip partiye de oy verme eğiliminde olabilir. Bu nedenle kamuoyu araştırmalarını takip ederek hangi parti ya da adaya oy vereceklerini anket sonuçlarına göre belirlerler. Seçim öncesi toplanan bu tür bilgiler siyasi iletişim aracı olarak seçen ve seçilen arasında önemli bir köprü görevindedir.
Özet (Çeviri)
Consulting to public surveysis an indispensable element of political communicationbecause of such needs as determining the voters' behaviours and changing the voters' perceptions. The information about what time the inclination of voters for casting their votes will be clarified is very important for politicians. They want to determine the floating voters and draw their attention in order to take their votes. Politicians need this information in order to make election campaigns and make pledges for the aftermath of the election in accordance with the needs of voters. How much voters trust the public surveysand how much do they follow them up? The creditability of public surveys is an issue that needs to be touched on. Some voters attach importance to the other voters' choices. While floating voters may be inclined to act with the majority and voter for the leading party, they also can vote for minor parties in order to make balance between parties. Therefore, they follow up the result of public surveys in order to decide which party or nominee they will vote for. Such information which is collected before the election is an important bridge between the elected and the voters.