Değişen toplumsal düzen ışığında İspanyol edebiyatında bir (anti) kahraman olarak Pikara imgesi
The Picara image as an (anti) heroine in Spanish literature in the light of the changing social structure
- Tez No: 446936
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER YAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pikara, Pikaresk, Altınçağ Edebiyatı, Picara, Picaresque, Golden Age Literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Pikaresk roman, soylu olmayan yoksul halk tabakasına mensup genç erkek ve kadın (anti)kahramanların daha iyi bir yaşam sürme umuduyla yola çıkışının hikâyesidir. XVI. ve XVII. yüzyılları kapsayan İspanyol Altın Çağı'nda İber Yarımadası'nda ortaya çıkan bu tür, alt sosyo-ekonomik sınıftan gelen kahramanların hayatta kalma mücadelesini anlatırken sunduğu güçlü toplumsal eleştiriyle okuyucuya dönem İspanyasının gerçekçi bir panoramasını sunar. Erkek kahramanların tersine kadın kahramanlar hayatlarını çeşitli efendilerin yanında farklı mesleklerde çalışarak değil de çoğunlukla erkeklere oyun oynayarak, hırsızlık yaparak, yalan söyleyerek, kimi zaman fahişelik yaparak ya da zengin bir soylunun karısı olarak yaşamlarını sürdürme yoluna giderler. Pikarolardan farklı olarak pikaraların konu edildiği eserlerde toplum eleştirisi yerini“özgür kadın eleştirisine”bırakır. Özellikle erkek yazarlar tarafından kaleme alınan bu eserlerde babası veya kocasının sözünü dinlemeyen kadınların kötü yola düştüğü mesajı verilir. Ancak kadın yazarların pikaraya bakış açısı farklıdır. Pikara, kadınların maruz kaldığı toplumsal baskıya isyan eden bir kahramana dönüşür. Tarihsel ve toplumsal arka plan ışığında, İspanyol Altın Çağ Edebiyatı'nda pikara kimliğinin ortaya çıkışı, gelişimi ve dönüşümü dördü erkek yazarlar beşincisi kadın yazar tarafından kaleme alınan beş pikaresk eserin incelenmesi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu eserlerin incelenmesi pikaralarla pikarolar arasında benzeşen özelliklerin yanı sıra ayrışan özelliklerin de olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Picaresque genre is comprised of stories about the common person's journey in pursuit of a better life. This genre, while presenting the lower socio-economic class's struggle for survival, simultaneously provides the reader a strong social critique of Spanish society. Picaras, unlike their male counterparts, do not serve various masters in numerous jobs, but earn their living through prostitution or by becoming a rich nobleman's wife. In stories featuring picaras, the social criticism loses its importance. This study seeks to answer the question of how the picara identity was constructed in the Spanish Golden Age. By factoring in the historical and social background, this research aims to study the emergence of picara characters in Spanish literature, their evolution, and to what extent they reflect the social reality. This thesis is composed of four chapters. In the first chapter, the method to be used in analyzing the picaresque works is discussed. In the second chapter, the historical and sociological background of the picaresque genre is presented. The third chapter studies the etymological background of the words 'picaro/picara' and mentions the literary antecedents of 'picaros/picaras'. This chapter also provides a detailed comparison of picaro and picara characteristics. In the fourth chapter, five picaresque works with a female protagonist (picara) are studied in detail. In the concluding chapter, the picara identity is analyzed within the framework of the aforementioned works, highlighting the differences and similarities of their characteristics.