Vespa crabro'nun gelişim sürecine (larva, pupa ve yetişkin) bağlı olarak kitinin fizikokimyasal özelliklerindeki değişim
Changes in physicochemical properties of chitin at developmental stages (larvae, pupa and adult) of Vespa crabro (WASP)
  1. Tez No: 447087
  2. Yazar: KARWAN SOFI GHAFOOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Böcek, Biyopolimer, Kitin, İzolasyon, Karakterizasyon, Kitinaz Testi, Insect, Biopolymer, Chitin, Extraction, Characterization, Chitinase Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bilindiği gibi, bir organizmada bulunan kitin, onun farklı vücut kısımlarının sahip olduğu fonksiyonel özelliklerinden dolayı oldukça büyük farklılık gösterebilir fakat bir organizmanın farklı gelişim evrelerinde bulunan kitinin karakteristik özelliklerinin nasıl değiştiği hala bilinmemektedir. Bu tez çalışması, bir böceğin (Vespa crabro) farklı morfolojik evreleri –larva, pupa ve yetişkin– boyunca kitin matriksin fizikokimyasal özelliklerinin nasıl değiştiğini belirlemek için yapılmıştır. Organizmanın içerdiği % kitin miktarının canlı büyüdükçe aşamalı olarak arttığı (% 2., 6.2 ve 10.3), özellikle larva evresinden pupa evresine geçerken sentezlenen kitin miktarının neredeyse 3 kat olacak şekilde önemli ölçüde arttığı bulunmuştur. Enzimatik yıkım testleri izole edilen kitinlerin neredeyse tamamen saf olduklarını ispatlamıştır. Bu kitin örnekleri ayrıca termal yıkım analizine tabii tutulmuş ve örneklerin sahip oldukları termal kararlılıklarının birbirlerine benzer oldukları görülmüştür. Diğer yandan, kitinlerin yüzey morfolojilerinin canlının gelişimine göre oldukça farklılık gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is already known that chitin in a single organism can exhibit huge differences depending on the functions it serves in different body parts, but the alterations in the characteristics of chitin in course of developmental stages of an organism still remain unknown. This thesis study presents findings on how chitin matrix is changing physicochemically through discrete morphological stages –larva, pupa and adult– of an insect (Vespa crabro). Chitin content of the organisms were found to increase gradually as the organism grew; 2.1, 6.2 and 10.3%, with a dramatic increase in chitin deposition (nearly 3 folds) during the instar from larva to pupa. Enzymatic digestion test demonstrated that chitin isolates were close to pure. Chitin isolates were also subjected to thermal pyrolysis and no variations were observed in the thermal stability of the samples. However, it was observed that surface characteristics of chitin changed greatly as the insect grew.