Nonkardiyak cerrahi uygulanacak kardiyak hastalarda asa fiziksel durum sınıflaması ve LEE'nin revize kardiyak risk indeksi'nin kardiyak komplikasyonları belirleyebilme özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of predictive accuracy of the american society of anesthesiologists' physical status classification and lee's revised cardiac risk index for perioperative cardiac complications of patients with cardiac disease undergoing noncardiac surgery
- Tez No: 447444
- Danışmanlar: UZMAN NAGİHAN ALTINCI KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ASA sınıflaması, Revize Kardiyak Risk İndeksi, kardiyak hastalıklar, kardiyak komplikasyonlar, nonkardiyak cerrahi, ASA classification, Revised Cardiac Risk Index, cardiac diseases, cardiac complications, noncardiac surgery
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ: Nonkardiyak cerrahi uygulanacak kardiyak hastalarda perioperatif kardiyak komplikasyonların tahmini anestezistlerin önemli görevlerinden biridir. Çalışmamızda nonkardiyak cerrahi uygulanacak kardiyak hastalarda ASA fiziksel durum sınıflaması ile Revize Kardiyak Risk İndeksi (RKRI)'nin perioperatif kardiyak komplikasyonları belirleyebilme özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Prospektif olarak planlanan çalışmamız için 01/04/2014 ve 01/10/2014 tarihleri arasında preoperatif değerlendirme için polikliniğimize yönlendirilen hastalar arasından kardiyak hastalığı olan 327 hasta seçilmiştir. Bu hastalar operasyon gününden taburcu edildikleri güne kadar takip edilmiştir. İntraoperatif dönemde, postanestezik bakım ünitesinde ve serviste kardiyak komplikasyon gelişip gelişmediği kaydedilmiştir. Kardiyak komplikasyonları belirleyebilme gücünün tespiti için ASA sınıflaması ve RKRI için lojistik regresyon analizi yapılmıştır ve eğri altında kalan alan hesaplanmıştır. BULGULAR: Çalışma kapsamında incelenen hastalarımızın %32,1'inde kardiyak komplikasyon görülmüştür. ASA fiziksel durum sınıflamasının AUC değeri 0,517 (%95 CI: 0,450-0,584), Lee'nin RKRİ'nin AUC değeri 0,581 (%95 CI:0,514-0,648) olarak hesaplanmıştır. SONUÇ: AUC değerinin Lee'nin RKRİ'nde daha yüksek saptanması nedeniyle nonkardiyak cerrahi uygulanacak kardiyak hastalarda kardiyak komplikasyonları Lee'nin RKRİ'nin, ASA fiziksel durum sınıflamasına göre daha iyi belirlediği sonucuna varılmıştır. Nonkardiyak cerrahi öncesi preoperatif değerlendirme formunda ASA fiziksel durum sınıflamasının yanı sıra Lee'nin RKRİ'ne göre alınan puanının da bulunmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: Prediction of perioperative cardiac complications is one of the important tasks of anesthesiologist for patients with cardiac disease undergoing noncardiac surgery. The purpose of this study was to compare the predictive accuracy of the American Society of Anesthesiologists' (ASA) physical status classification and Lee's Revised Cardiac Risk Index (RCRI) for perioperative cardiac complications of patients with cardiac disease undergoing noncardiac surgery. MATERIAL AND METHOD: For this prospective study, among all patients directed to our clinic for preoperative assesment between April 2014 and October 2014, 327 of them having cardiac diseases were observed. The patients were followed up from surgery to their discharge from hospital. All patients were monitored for cardiac complications and noted whether any cardiac complications were occurred or not in intraoperative period, postanesthetic care unit and clinic. To determine and compare the accuracy of the ASA physical status classification and Lee's RCRI receiver operating characteristic (ROC) analysis were constructed and the area under the curve (AUC) was calculated. RESULTS: According to the results of the study, cardiac complications occurred in 32.1% of the selected patients. The AUC were 0,517 (%95 CI: 0,450-0,584) for ASA physical status classification and 0,581 (%95 CI: 0,514-0,648) for Lee's RCRI. The AUC of Lee's RCRI was significantly higher than the ASA's. CONCLUSION: Based on the results obtained, RCRI may infer that have a better value for predicting cardiac complications than the ASA physical status classification for patients with cardiac disease undergoing noncardiac surgery. In conclusion, were commend that the Lee's RCRI to be used in preoperative assessment together with ASA physical status classification.