Ankara bölgesindeki asemptomatik veya gastroenteritisli kedi ve köpeklerde salmonella prevalansının, antibiyotik duyarlılığının saptanması ve sağaltımı
- Tez No: 44746
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET ÜNSÜREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Veteriner Hekimliği, Endocrinology and Metabolic Diseases, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Salmonellozis, kedi, köpek, epidemiyoloji, izolasyon, ilaç etkileri, görülme sıklığı, Salmonella infections, cats, dogs, epidemiyology, isolation, drug effects, prevalence
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
39 ÖZET Bu çalışma Ankara bölgesinde yaşayan ve kliniğimize getirilen asemptomatik veya gastroenteritisli kedi ve köpeklerde salmonella prevalansını araştırmayı ve elde edilen salmonella izolatlannın in vitro antibiyotik duyarlılıklarını saptayarak tedavi etmek amacıyla yapıldı. 22 si gastroenteritisli, 15 i sağlıklı 37 kedi ve 48 i gastroenteritisli 30 u sağlıklı 78 köpek dahil edildi. Hasta hayvanlarda beden ısısında yükselme, kusma, kanlı ishal gözlendi. Belirgin dehidrasyon saptandı. 22 gastroenteritisli kediden 1 (% 4.5)inde, 48 gastroenteritisli köpekten 7(% 14.5) sinde salmonella izole edildi. 15 sağlıklı kedinin hiçbirinde salmonella saptanamazken, 30 sağlıklı köpeğin 1(% 3.3) inde salmonella izole edildi. Salmonella izole edilen 1 kedi ve 4 köpek tedavi sırasında öldü. Mortalite % 62.5 olarak saptandı. Bu oranın yüksek oluşu hayvanların çok küçük yaşta olmalarına ve hayvan sahiplerinin hekime geç baş vurmalarına bağlandı. Dışkı kültürlerinden izole edilen suşların 7 si S.typhimurium, 2 si S.enteritidistir. izole edilen 9 susun hepsi enrofloxacin ve ceftriaxone gibi yeni çıkan antibiyotiklere duyarlı iken, uzun zamandır salmonelloz tedavisinde kullanılan ampicillin, chloramfenicol, cotrimaxozole gibi antibiyotiklere nisbi direnç saptandı.
Özet (Çeviri)
40 ABSTRACT In our study, we aimed to investigate the salmonella prevalance of cats' and dogs' which lived in Ankara and were brought to our clinic, either asemptomatic or with gastroenteritis. We also studied the in vitro antibiotic susceptibility of the salmonella isolates and gave treatment to animals with salmonella. 37 cats; 15 healthy and 22 with gastroenteritis, and 78 dogs; 30 healthy and 48 with gastroenteritis were included in the study. In sick animals we observed rise in body temperature, vomiting and bloody diarrhoea. Marked dehydration accompanied these symptoms. Salmonella was isolated in 1 of the 22 cats (4.5%) with gastroenteritis, and in 7 of the 48 dogs (14.5%) with gastroenteritis. Regarding the healthy animals, salmonella was isolated in 1 of the 30 (3.3%) healthy dogs, while none of the 15 healthy cats had salmonella. One cat and four dogs with salmonella were lost during their treatment. Mortality was found as 62.5%. This high ratio was explained with the early ages of the animals and with the delay in application to physician by pet owners. 7 of the isolates from stool cultures were S.typhimurium and 2 of them were S.enteritidis. While all of the 9 isolates were susceptible to new antibiotics such as enrofloxacin and ceftriaxone, we found relative resistance to ampicillin, chloramphenicol, and cotrimoxazole which have been used for treatment of salmonella for long years.