Muhasebede ihtiyatlılık ve kurumsal yönetim: Borsa İstanbul üzerine ampirik bir uygulama
Accounting conservatism and corporate governance: An empirical application on Borsa İstanbul
- Tez No: 447808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebede İhtiyatlılık, Kurumsal Yönetim, Tahakkuk, Accounting Conservatism, Corporate Governance, Accrual
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, muhasebede ihtiyatlılık kavramının ve kurumsal yönetim anlayışının önemini ortaya koymaktır. Son yıllarda yaşanan küresel skandallar muhasebe uygulamalarına karşı bir güvensizliği de beraberinde getirmiştir. Muhasebe uygulamalarını etkileyen unsurlarından biri olan ihtiyatlılık kavramı kurumsal yönetim anlayışıyla beraber finansal tablolarda sunulan bilgilerin güvenilirliğini etkilemektedir. Çalışmada, Eviews programı kullanılarak Kamu Aydınlatma Platformu BİST 100 endeksine tabi şirketlerde ihtiyatlılığı etkileyen faktörlerin neler olduğu araştırılmaktadır. Bu kapsamda panel veri analiz yöntemi kullanılarak 2006-2013 yılları arasında şirketlerin ihtiyatlılık uygulamalarıyla ilgili değişkenler arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bölümün sonunda, elde edilen bulgular ile bu ilişki hakkında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is revealing importance of the concept of accounting conservatism and corporate governance. Global scandals in recent years have brought a distrust against accounting practices. The concept of conservatism which is one of the factors that affect the practice of accounting also affects the reliability of information presented in the financial statements together with corporate governance. In this study, the factors affecting accounting conservatism were studied using Eviews program among the companies Public Disclosure Platform BIST 100 index companies. In this context, the relationships between accounting conservatism practice and other related variables was evaluated using panel data analysis among the years of 2006-2013. At the end a general assessment is carried out for the relationship between the obtained results and its relationship.