Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'deki yerel yönetimlerin dış ilişkilerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği
Kocaeli Metropolitan municipality's example within the European Union process in foreign relations local government in Turkey
  1. Tez No: 447809
  2. Yazar: UĞUR IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Kocaeli, Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediyesi, European Union, Kocaeli, Local Administration, Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı;“Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye'deki Yerel Yönetimlerin Dış İlişkilerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Örneği”nin incelenmesi ile Türkiye'nin önemli Büyükşehirlerinden birisi olarak gösterilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ndeki küreselleşme ve yerelleşme zıtlığının yansımalarını belirlemektir. Bu çalışmada Nitel Analiz Yöntemlerinden içerik inceleme tekniği (analizi) kullanılmış olup, bu teknikle belirlenen araştırma konusu kapsamında kitap, dergi, makale, resmi yazışma ve belgeler ile internet kaynakları üzerinde literatür taraması yapılmış, bir sistem dahilinde kategorilere ayrılarak analiz edilmiştir. Çalışmada; Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde hızla ilerleyen Türkiye'nin, Avrupa Birliği tarafından benimsenen ve uygulanan kurallara uyum sağlama süreci ele alınmaktadır. Demokratik ülkelerde olması gerektiği gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de daha demokratik ve daha katılımcı yerel yönetimler kurmak önemli bir amaç haline gelmiştir. Avrupa Birliği yerel yönetimlerle ilgili daha sağlıklı politikalar geliştirebilmek amacıyla uluslararası konjonktürde yer alan gelişmelere uymuştur. Bu bağlamda daha geniş halk katılımı ve demokrasinin gereklerinin sağlandığı ilk basamağın yerel yönetimler olduğu ortaya çıkmıştır. Birliğe üye olma yolunda önemli adımlar atan Türkiye de bu gerçeğin farkına varmıştır. Demokratikleşme çabalarının yanı sıra yerelleşme ve küreselleşme sürecinin de etkisiyle kendi kurumlarını yenileyen Türkiye için Avrupa Birliği'nin normları yerel yönetimlerin daha etkin daha demokratik bir noktaya ulaşması için gerekli ve önemlidir. Ayrıca bu çalışmada Avrupa Birliği'nin Türkiye yerel yönetimlerinden beklediği dönüşümün nitelikleri, Türkiye deki mevcut mevzuatının bu beklentileri karşılama düzeyi ve özelde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shown as one of the most important Metropolitan of Turkey, Kocaeli Metropolitan Municipality's reflection of globalization and localization is to determine the contrast. The object of this research is to analyse '' Kocaeli Metropolitan Municipality's Example on Foreign Relations in Local Government in Turkey''. In this study, qualitative analysis of the content analysis (analysis) technique is used, this technique identified research topics covered by the books, magazines, papers, official correspondence, documents and web resources on the review of the literature, categorized under a system of divident analysis. As a result of the research; Turkey a country with rapidly advancing accession towards full membership,must comply with the rules which are adopted and implemented by the European Union. As it should be in democratic countries,establishing more democratic and participatory local governance has become an important objective for European Union and members of this union. European Union has robust policies concerning local government in order to comply with international conjuncture. In this sense,initial steps towards greater public participation and democracy needs to be provided by local governments. Turkey has acknowledged an important step towards becoming a member of the Union within these facts.With the impact and the significance of the globalization process of democratization and renewing their own institutions norms of the European Union and Turkey,more democracy, more efficiency is important and necessary to reach a point. Also in this study; European Union's expectations from the local government at transformation qualifications,the level of Turkish legislation meeting these expectations and in particular its impact on the Kocaeli Metropolitan Municipality were examined.