Osman Keskioğlu'nun tefsir, Kur'an ilimleri ve meâline dair çalışmaları
Osman keskioglu's tafseer and his works of Quran sciences and quran translation
  1. Tez No: 447881
  2. Yazar: İBRAHİM TEFİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kur'an İlimleri, Meâl, Tefsir, Qur'an, Qur'an sciences, Quran translation, Tafseer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Değerli ilim adamı ve mahir yazar Osman Keskioğlu, kaleme aldığı birbirinden kıymetli eserleriyle hem Bulgaristan hem de Türkiye ilim müktesebatına büyük katkıları olmuştur. Hasseten Kur'ân tarihi ve Kur'ân ilimleri sahasında hazırlamış olduğu kitapları Cumhuriyet Türkiyesinde ilklerden olma özelliğine sahiptir. Haddi zatında onun bu alandandaki çalışmaları- dönemi itibariyle- büyük bir boşluğu da doldurmuştur. Binaenaleyh biz tezimizde, Keskioğlu'nun bu husustaki eserlerine müracaat ederek onun Kur'an ilimlerine dair yaklaşımı, meâl ve îzâh ettiği âyetlerdeki yöntemi irdelemeye çalıştık. Tezimiz bir giriş ve 3 bölümden oluşmaktadır. Girişte Keskioğlu'nun hayatı, eserleri, makaleleri, hizmetleri, hocaları, meslektaşları ve öğrencileri ele alınmıştır. Birinci bölümde Keskioğlu'nun Kur'ân tarihi, Kur'ân ilimleri ve yeni meselelere yaklaşımı işlenmiştir. İkinci bölümde Meâlinde izlediği metod tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde tefsir ettiği âyetlerde takip ettiği yöntem ortaya konmaya çalışılmıştır. Hâtime de ise elde edilen sonuçlar kısaca arzedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Osman Keskioglu, a distinguished scholar and an adept writer,contributed a lot with his valuable works to Quran sciences both in Bulgaria and Turkey. Especially his books about History of Quran and Quran sciences,which filled up a serious emptiness at that time, have been the first written works at that field in Republic of Turkey.Taking as a base his works, in my thesis I analyzed Osman Keskioglu's approach to Quran Sciences and examined his methods of translating the Quran verses and their explanation. My thesis consists of introduction and three parts. The introduction includes information about Keskioglu's life,his works and articles,service,teachers,students and workmates. In The first part of the thesis, it is analyzed Keskioglu's works about Quran sciences and History of Quran and his approach to the new issues. The second part examines his methods of work. The third part is about his way of making tafseer of the Quran verses. The conclusion represents the derived results from the thesis.