Vergi hataları ve düzeltme yolları
- Tez No: 447897
- Danışmanlar: PROF. DR. S ATEŞ OKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Tax Error, Tax Law, Administrative and Legal Remedies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Vergi hataları ve düzeltme yolları konulu tez çalışmamda vergi hataları ve bu hataların düzeltilmesi ile ilgili esaslar başta vergi hukukumuz açısından ve diğer hukuk dalları ele alınarak incelenmiştir. Vergi; bilindiği ve anayasal olarak ifade edildiği üzere devletin kamu hizmetlerinin bir karşılığı olarak kendi egemenlik gücüne dayanarak zorla aldığı ekonomik değerleri ifade etmektedir. Vergi hatası ise vergi alacağını doğuran hesaplarda veya vergilendirme işlemleri sırasında yapılan hatalardan ötürü haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi ya da alınmasını ifade etmektedir. Vergi hataları ve bu hataların düzeltilmesine ilişkin düzenlemeler Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmiştir. Vergi hatalarının ve sonuçlarının düzeltilmesinde Türk vergi sistemi iki yol öngörmektedir. Bunlardan birincisi vergi hatasının idari yolla giderilmesi, diğeri ise vergi hatasının yargı yolu ile giderilmesidir. Mükellefler vergi hatalarının çözümü hususunda bu iki yoldan birini seçmede serbesttir. Yani mükellef ister idari yoldan, isterse de yargı yolu ile kendine tanınan bu hakkı kullanabilmektedir. İşletilen sürecin sonunda ise mükellef ya ödeyeceği vergi cezalarının daha azını ödeme veya tümünü ödememe imkânları elde edebileceği gibi varsa fazla ödediği vergiyi de alma hakkına sahiptir. Vergi hataları verginin doğru olarak tahsil edilmesine engel teşkil etmekte olup, hem idare hem de mükellefler açısından farklı değer kayıplarına neden olmaktadır. Vergi hatalarının düzeltilmesi ile ilgili Vergi Usul Kanunu'nda 116. madde 'Vergi Hatası' başlığı altında 126. madde de“Düzeltmede Zamanaşımı”başlıkları arasında yasal düzenlemeler mevcuttur. Söz konusu hatalar ve sonuçlarının giderilebilmesi, çözüme kavuşturulabilmesi için yapılan işlemin kanunda yapılan tanımlamalara uygun olarak açık ve mutlak anlamda hata olduğu hususunda da bir tereddüdün bulunmaması gerekmektedir. Bu hataların tespit edilmesi ve düzeltme yollarına ilişkin esaslar çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Anahtar Kelimele:Vergi Hatası, Vergi Hukuku. İdari ve Yargısal Çözüm
Özet (Çeviri)
In my thesis study titled tax errors and adjustment procedures, it has been tried to examine the tax errors and adjustment procedures of these errors primarily with regard to our tax law and considering the other branches of law. Tax means; as is known and expressed constitutionally, economic values that the government levies forcibly in return for its public services and based upon its power of sovereignty. On the other hand, tax errors mean the collection of more or less tax unjustly because of the errors made on the accounts of tax claims or during the taxation transactions. The regulations on the tax errors and adjustment procedures of these errors have been arranged in Tax Procedure Code. Turkish tax system provides two ways in adjustment of tax errors and their results. The first way is correcting tax errors through administrative way. Another way is correcting tax errors through judicial remedy. Tax payers are free to choose one of these two ways to solve the tax errors. In other words, the tax payers will be able to use this right granted to them whether through administrative way or judicial remedy. After the process made, the tax payer may have a chance either to pay less tax penalty than he/she is required to pay or to be exempt from the whole amount; also has the right to refund the surcharge, if any. Tax errors constitute an impediment for collection of taxes correctly and cause various losses in value in terms of both administration and tax payers. Legal arrangements in relation to the adjustments of tax errors are available in the article 116 under the title of“Tax Error”and in the article 126 under the title of“Timeout in Adjustment”of Tax Procedure Law. In order to eliminate the mentioned errors and their results and find a solution, there must be no doubt about the accuracy of the transaction carried out in accordance with the definitions in the law, clearly and absolutely. Determination of these errors and procedures about the adjustment ways constitute the purpose of the study.