Ankara Milli Kütüphanede yer alan Arapça aruza dair yazma eserler
Arabic prosody manuscripts in Ankara National Library
  1. Tez No: 448036
  2. Yazar: MUSTAFA GÖRDEBİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma eser, Ankara Milli Kütüphanesi, Arapça, Aruz, Manuscript, Ankara National Library, Arabic, Prosody
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kültür tarihimizin ilk elden kaynakları konumunda olan ve kültürümüzün geçmişi ile geleceği arasında köprü vazifesi gören el yazması eserler, tarihî ve edebî açıdan gayet ehemmiyetlidir. Geçmişten günümüze kadar birçok alanda yazılmış bu eserler bizler için ilmî bir mirastır. Sahip olduğumuz bu mirasın doğru olarak insanlığın istifadesine sunulması da ciddi bir öneme sahiptir. El yazması eserlerin düzenli ve detaylı bir şekilde kataloglanması, yazılmış oldukları dönemlerdeki gizli kalmış ve tarihe mal olmuş değerleri günümüz insanına ve ilim alemine sunmak açısından son derece gerekli bir vazifedir. Bu yüzden bu çalışmada bibliyoğrafya alanına katkıda bulunmak maksadıyla Milli Kütüphanede bulunan aruza dair 112 adet Arapça eserin tanıtımı yapıldı. Aruza dair eserlerden faydalanılarak, bu konuda yazılmış kitap ve makaleler birleştirilerek bir sentez oluşturulup, incelenen eserlerin müellifleri hakkında bilgiler sunmak suretiyle çalışma genişletildi. Ayrıca bu çalışmanın giriş kısmında aruz, birinci bölümünde de yazma eserler ve Milli Kütüphane ile ilgili bilgiler verildi. İkinci bölümde ise Milli Kütüphanede bulunan aruzla ilgili Arapça eserlerin tanıtımı yapıldı.
Özet (Çeviri)
Manuscripts are in a position that they are first-hand sources of our cultural history and they serve as a bridge between our cultural history and future. Therefore they are very important in terms of literary and history. Written in the past to the present in many areas, these manuscripts are legacy of scholarly works for us. It is also a serious matter to be reached to the humanity this heritage we have. Regular detailed cataloging of the manuscripts is an important task in terms of offering hidden historical values in which they were written to humanity. So we tried to do introduction and classification of 112 Arabic manuscripts abaut prosody in Ankara National Library with the aim of a small contributing to the bibliography area. Benefiting from works abaut prosody and combining written books and articles about it we aimed to expand our study by providing informations abaut the authors of works which we examined. We also gave information abaut prosody in the introduction of this work and abaut manuscripts and National Library in the first chapter. In the second chapter we tried to define Arabic manuscripts abaut prosody in National Library.