Ekonomik,sosyal ve kültürel sermayenin kişisel tercihlere yansıması: Güvenlikli sitelerin İzmir örneğinde değerlendirilmesi
The reflection of economic, social and cultural capital on personal preferences: Assessment of the gated communities in the case of İzmir
- Tez No: 448052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİYE SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlikli site, Ekonomik sermaye, Sosyal sermaye, Kültürel sermaye, Gated community, Economic capital, Social sermaye, Cultural capital
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Barınma ihtiyacı, insanoğlunun, asırlar boyunca en temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Ağaç kovuklarıyla, mağaralarla, etrafı çevrili basit mekânlarla, bu ihtiyacını karşılayan insanlar, içinde bulunduğumuz çağda, türlü olanaklarla zenginleştirilmiş yerleşim alanlarında yaşamaktadır. Güvenlikli site konsepti de, insanların, prestij kazanma gereksinimi, çok çeşitli sosyo-kültürel aktivitelere sahip olma arzusu ve güvenlik sağlama kaygılarıyla oluşturdukları bir postmodern yaşam tarzı ürünüdür. Bu çalışma; güvenlikli sitelerde yaşayan insanları dışa kapalı yerleşim alanlarına iten sebepleri, güvenlikli sitelerin neden her geçen gün daha çok tercih edildiğini araştırmayı hedeflemektedir. Site sakinlerinin homojen bir yapıya sahip olmadığı varsayılarak, farklı düzeydeki ekonomik, sosyal, kültürel sermaye birikimlerine sahip bireylerin, kişisel tercihlerinin de aynı yerleşim alanları içinde bulunsalar dahi farklılaşacağı düşünülmektedir. Bu varsayımdan hareketle, İzmir örneğinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıyla, günlük yaşamdaki durum test edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
During decades, housing needs of humankind has become one of the most basic needs. People supplied this requirement with hollows, caves and enclosed simple areas. In our age, they live in settlements enriched with various possibilities. The concept of gated community is the postmodern lifestyle product which is created by people with concerns about prestige and security in addition to the desire to have socio-cultural activities. This study aims to make research about causes that provoke people to live in gated communities and to detect why people prefer being surrounded areas. It's believed that people who have different levels of economic, social or cultural capital make various choices although they live in same residential area with the assumption of that residents have heterogeneus social structure. Starting from this assumption, the condition in daily life is tried to be examined via field research implemented in İzmir.