Yüz maskesi veya hızlı üst çene genişletmesi+yüz maskesi ile tedavi edilmiş hastaların sonuçlarının uzun dönem değerlendirilmesi
A long-term evaluation of patients treated with face mask or rapid maxillary expansion+face mask
  1. Tez No: 448711
  2. Yazar: BURAK AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf III maloklıızyon, yüz maskesi, uzun dönem takip, Skeletal Class III malocclusion, face mask, long-term follow-up
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüz Maskesi veya Hızlı Üst Çene Genişletmesi+Yüz Maskesi ile Tedavi Edilmiş Hastaların Sonuçlarının Uzun Dönem Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, iskeletsel sınıf III maloklüzyonun tedavisinde kullanılan yüz maskesinin etkileri ve uzun dönem stabilitesinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini iskeletsel sınıf III maloklüzyonu bulunan 20 (17 kız, 3 erkek) hastadan tedavi başlangıcı (T0), yüz maskesi ve sabit tedavi uygulanmasından hemen sonraki dönem (T1) ve uzun takip dönemi sonrası (T2) olmak üzere üç farklı zamanda alınan lateral sefalometrik radyografiler ve el-bilek filmleri oluşturmuştur. Tedavi başındaki ortalama kronolojik yaş 13.06 yıl (min. 10.67- maks. 15.67) ve gözlem periyotu 9.98 yıldır. (min. 6.83- maks. 15.25) (T1-T0: 3.46 yıl, T2-T1: 6.46 yıl) Sefalometrik analizlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel karşılaştırmalar yapılmıştır. İstatistiksel analizler parametrelerin dağılımına göre Varyans analizi veya Friedman testleri ile yapılmıştır. Bulgular: Maksilla, yüz maskesi ve sabit tedavi sonrasında önemli miktarda hareket etmiş ve uzun dönem gözlem periyotu sırasında nispeten stabil kalmıştır. Mandibula tedavi ve gözlem periyotları boyunca önemli miktarda sagittal yönde büyüme göstermiş, ancak bütün dönemlerde vertikal ölçümlerde önemli olmayan miktarlarda değişim göstermiştir. Tedavi sonrasında üst kesici dişlerde önemli miktarda proklinasyon görülürken, gözlem periyotu sırasında önemsiz değişimler gözlemlenmiştir. Üst molar dişlerin tedavi ve gözlem periyotları sırasında öne doğru önemli derecede hareket ettiği görülmektedir. Alt kesici dişlerde tedavi döneminden sonra önemli miktarda retrüzyon görülmüştür, ancak gözlem periyotu boyunca tedavi öncesi konumlarına geri dönmüşlerdir. Alt molar dişler bütün dönemlerde önemsiz değişiklikler göstermiştir. Sonuç: Yüz maskesi tedavisiyle elde edilen olumlu iskeletsel sonuçların çoğunlukla korunduğu ve 5 -10 yıllık uzun dönem takip periyotu boyunca nispeten stabil kaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to evaluate the effects of facemask therapy in the treatment of skeletal Class III malocclusion and its long-term stability. Material and Methods: The study material consisted of the lateral cephalogram and hand-wrist films of 20 (17 girls, 3 boys) skeletal Class III subjects obtained at the beginning of the treatment (T0), immediately after facemask therapy and fixed appliance treatment (T1) and long-term follow-up (T2). The mean pretreatment chronological ages were 13.06 years. (min. 10.67- max. 15.67) years and the observation period was 9.98 (min. 6.83- max. 15.25) (T1-T0: 3.46 years, T2-T1: 6.46 years) The data obtained from cephalometric analysis were used for statistical comparisons. Statistical analysis were performed by Variance analysis or Friedman tests according to distribution of the parameters. Results: Maxilla moved significantly after facemask therapy and fixed appliance treatment, and it remained relatively stable during long-term observation period. Mandible showed significant growth in sagittal direction during the treatment and observation periods, but no significant changes in vertical dimensions in both periods. Upper incisors proclined significantly after the treatment, but it showed insignificant changes during observation period. Upper molars showed significant forward movement in both the treatmenet and observation periods. Lower incisiors showed significant retrusion after the treatment period, but it returned its pretreatment position during observation period. Lower molars showed insignificant changes in both periods. Conclusion: Favorable skeletal outcomes induced by facemask therapy was generally maintained and remained relatively stable, during long-term follow-up period of 5-10 years.