İskeletsel sınıf III malokluzyona sahip hastalarda uygulanan yüz maskesi ve mentoplate isimli farklı iki tedavi metodu sonrası alt ve üst ön bölge dişlerin pozisyonlarının 3 boyutlu değerlendirilmesi
Evaluate the position of the lower and upper anterior TEETH THREE dimensionally after face mask or mentoplate therapy applied i̇n patients with skeletal clas III malocclusion
  1. Tez No: 714572
  2. Yazar: JEYHUN JAFARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UĞURLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnterinsizal açı, KIBT, Mentoplate, Yüz maskesi, CBCT, Facemask, Interincisal angle, Mentoplate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada; iskeletsel sınıf 3 maloklüzyona sahip hastalarda uygulanan yüz maskesi ve mentoplate tedavisi sonrası alt ve üst ön bölge dişlerin pozisyonlarının üç boyutlu olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvuran 11'i kız ve 13'ü erkek olmak üzere toplam 24 hastadan yüz maskesi veya mentoplate tedavisi öncesi ve sonrası alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kayıtları oluşturmaktadır. Her iki tedavi grubunda da hızlı üst çene genişletmesi yapılmış, çevirme vidası yeterli genişlik elde edilinceye kadar sabah ve akşam birer tur olmak üzere günde iki kez çevrilmiştir. Mentoplate grubundaki hastalarda, hızlı üst çene genişletmesi bitiminden hemen sonra molar bantlarının üzerindeki kancalar ile mentoplate'in ağız içindeki çengelleri arasına asılan intermaksiller elastikler aracılığıyla tek tarafta 250-400 gr olacak şekilde kuvvet uygulanmıştır. Yüz maskesi grubundaki hastalarda ise yüz maskesinin yatay çubuğundan akrilik ekspansiyon apareyinin üst köpek dişi hizasında bulunan çengellerine elastik takılarak tek tarafta 400-450 gr olmak üzere kuvvet uygulanmıştır. Mentoplate grubundaki hastalara intermaksiller elastik kullanımı yemek hariç tüm gün önerilmişken, yüz maskesi grubundaki hastalara günlük 14-16 saat elastik kullanımı önerilmiştir. Ayrıca her iki gruba her akşam elastikleri değiştirmeleri öğütlenmiştir. Her iki grupta da pozitif overjet elde edildikten sonra maksiller protraksiyon sonlandırılmış ve KIBT görüntüleri alınmıştır. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası KIBT görüntüleri ile hem grup içi hem de gruplar arası değişiklikler üç boyutlu olarak değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS V23 programı kullanılmıştır. Karşılaştırmalar eşli örnekler t testi ile yapılmıştır. Bulgular: Maksiller protraksiyon sonrası her iki grupta üst çenede sagittal yönde istatistiksel olarak anlamlı derecede hareket meydana geldi. Mentoplate grubunda A noktasının referans vertikal düzleme olan uzaklığı (4.73 mm) yüz maskesi grubuna göre (2.54 mm) daha çok arttı. Mentoplate grubunda alt çenede anteroposterior olarak anlamlı bir değişiklik olmadı. Yüz maskesi grubunda ise alt çenenin saat yönünde rotasyonu sonucu posterior hareket gözlendi. Sonuçlar: Bu retrospektif çalışmada; maksiller protraksiyon sonrası keserler arası açı mentoplate grubunda anlamlı artış gösterirken, yüz maskesi grubunda anlamlı değişiklik olmadı. Gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this retrospective study; it is aimed to evaluate the positions of the lower and upper anterior teeth three dimensionally after face mask or mentoplate therapy applied in patients with skeletal class III malocclusion. Material and Method: The material of the study consists of cone beam computed tomography records taken before and after face mask or mentoplate treatment from a total of 24 patients, 11 girls and 13 boys, who applied to Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics for treatment. In both treatment groups, rapid maxillary expansion was performed, and the screw was turned twice a day, once in the morning and once in the evening, until sufficient width was achieved. In the patients in the mentoplate group, a force of 250-400 g was applied on one side through the intermaxillary elastics suspended between the hooks on the molar bands and the hooks of the mentoplate in the mouth immediately after the end of the rapid maxillary expansion. In the patients in the face mask group, a force of 400-450 g was applied on one side by attaching elastic from the horizontal bar of the face mask to the hooks of the acrylic expansion appliance at the level of the upper canine. While the use of intermaxillary elastic was recommended for the patients in the Mentoplate group all day, except for meals, the use of elastic for 14-16 hours per day was recommended for the patients in the face mask group. In addition, both groups were advised to change the elastics every evening. After obtaining positive overjet in both groups, maxillary protraction was terminated and CBCT images were taken. Both intragroup and intergroup changes were evaluated in three dimensions with CBCT images before and after treatment. IBM SPSS V23 program was used in the statistical analysis of the obtained data. Comparisons were made with paired samples t-test. Results: After maxillary protraction, there was a statistically significant movement in the sagittal direction of the maxilla in both groups. The distance of point A from the reference vertical plane (4.73 mm) in the mentoplate group increased more than in the face mask group (2.54 mm). There was no significant anteroposterior change in the mandible in the mentoplate group. In the face mask group, posterior movement was observed as a result of clockwise rotation of the mandible. Conclusions: In this retrospective study; while the interincisal angle increased significantly in the mentoplate group after maxillary protraction, there was no significant change in the face mask group. There was no significant difference between the groups.