Tek taraflı ve bilateral sensörinöral işitme kaybı olan yetişkin hastalarda vestibüler fonksiyonların araştırılması
The investigation of vestibular functions of adult patients who have unilateral and bilateral sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 448725
  2. Yazar: HATİCE BERAT ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU MÜJDECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi engellilik anketi, Kısa Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Sensörinöral İşitme Kaybı, Vestibüler Fonksiyon, Vestibüler Uyarılmış Kas Potansiyelleri, Videonistagmografi, Video Baş İtme Testi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tek Taraflı ve Bilateral Sensörinöral İşitme Kaybı OlanYetişkin Hastalarda Vestibüler Fonksiyonların Araştırılması Koklea ve işitme sinirinde meydana gelen bozulmalar vestibüler sistemi de etkileyebilmektedir. Çalışmamızda amacımız sensörinöral işitme kaybı olan yetişkin bireylerde vestibüler fonksiyonların değerlendirilmesidir. Çalışmaya 19-50 yaş aralığında tek taraflı S/N işitme kaybı olan 20 kişi, bilateral S/N tip işitme kaybı olan 20 kişi ve normal işitmeye sahip 20 kişi olmak üzere toplam 60 gönüllü birey katılmıştır.Sağ ve sol servikal VEMP ve oküler VEMP latanslarında ve servikal VEMP sağ-sol P1-N1 amplitüd farkında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (P>0.05). oVEMP testinde sol P1-N1 amplitüd farkında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Sağ ve sol anterior ve posterior semisirküler kanal ortalama kazanç değerleri ve anterior semisirküler kanal asimetri oranlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (P>0.05). Sağ ve sol posterior kanal asimetri oranlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p0.05). Kısa form 36 (KF-36) da genel sağlık parametresinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiş (P0.05). Çalışmamızda, S/N işitme kayıplı bazı yetişkinlerde vestibüler sistem fonksiyonlarının etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation of Vestibular Functions of Adult Patients Who Have Unilateral and Bilateral Sensorineural Hearing Loss Detoriations in cochlea and auditory nerve might effect vestibular labyrinth. The purpose of our study is to evaluate vestibular functions on adults having sensorineural hearing loss. 60 voluntary humans has participated the study of which is composed of 20 subjects having S/N type of unilateral hearing loss, 20 subjects having bilateral S/N hearing loss, and 20 subject shaving normal hearing. It has been observed that there has been no significant difference in cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMP) and ocular VEMP (oVEMP) tests, in right and left cVEMP latency and in cVEMP test right-left P1-N1 amplitude (P>0.05). Statistically, there was significant difference between groups in left P1-N1 amplitude differences in oVEMP test (P0.05). There was no statistically differences between groups in terms of the mean gain value of right-left anterior and posterior semicircular canals and anterior semicircular canal asymmetry ratio (P0.05). There was statistically significant differences between groups in channel paresis in caloric tests (P0.05). Statistically significant differences were found between groups in Short Form-36 (SF-36) general health parameter. There was no statistically significant differences between groups in another parameters of SF-36 (P>0.05). In our study, it has been detected that vestibular system functions in some adults, who have S/N hearing loss, are affected. KeyWords: Dizziness Handicap Inventory, Short Form SF-36 Health Quality Questionnaire, Sensorineural Hearing Loss, Vestibular Function, Vestibular Evoked Myogenic Potentials, Videonystagmography, Video Head Impulse Test.